Novosadski sociološki klub organizuje promociju knjige pod nazivom Fabrika: Industrija u post-socijalističkoj Srbiji od prof. dr Marice Šljukić, a koja će se održati sutra, 14. novembra 2019. sa početkom u 17 časova na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Na promociji knjige pored autorke, govoriće prof. dr Dušan Mojić sa Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i prof. dr Snežana Stojšin.

Studija Fabrika: Industrija u post-socijalističkoj Srbiji, sociološkinje prof. dr Marice Šljukić dobila je nagradu Srpskog sociološkog društva “Vojin Milić” za najbolju knjigu 2018. iz oblasti Sociologije.

“Kompleksna studija, teorijski i metodološki veoma dobro utemeljena, pod nazivom ‘FABRIKA: industrija u post-socijalističkoj Srbiji’, predstavlja rezultat sagledavanja objektivnih razloga koji su uticali na eroziju industrije u Srbiji, uz nezaobilazno autorkino pitanje: ‘Zašto Srbija nije uspela’. Višegodišnje interesovanje i bavljenje ovim problemom rezultiralo je detaljnim, dubinskim istraživanjem i analizom, izuzetnim razumevanjem suštinskih odnosa, ali kritičkim stavom autorke prema proučavanoj društvenoj pojavi. Predmetu proučavanja pristupila je na naučan, sistematičan i razumljiv način, jasno oblikujući svaku misao. Navodeći da ‘sveukupni društveni razvoj najviše zavisi od privrednog razvoja, kao i da su najrazvijenija društva upravo ona u kojima je razvijena industrija’, autorka ukazuje na značaj istraživanja ove teme, a uvid u dosadašnja ‘istraživanja’ industrije u Srbiji, takođe, potvrđuje značaj ovog istraživačkog problema i objavljivanja studije o tome“, navodi se u delu saopštenja Srpskog sociološkog društva.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments