Dugo planirani protest nevladinih organizacija i političkih stranaka koje se bore protiv nepostojećeg projekta “Novi Sad na vodi” doživeo je potpuni fijasko. Novosađani su prepoznali da je u pitanju prikrivena promocija političara iz bivšeg režima, koji su u junu 2000. godine doneli urbanističke planove koji su predviđali gradnju hotela, zgrada i saobraćajnica uz Dunav na celih 32 hektara.

Pošto su ih Novosađani prozreli i bojktovali, organizatori su morali da dovode ljude sa strane iz Beograda, pa čak i Bosne i Hercegovine. Ali čak ni na taj način nisu uspeli da animiraju veći broj ljudi. Na nasipu kod Dunavca, gde se skup održavao stiglo je jedva dve desetine automobila.

Pritom su tobožnji branioci prirode, potpuno izgazili i uništili zelene površine kod Dunavca.

Skup je organizovao izvesni „ Novi optimizam“,  čiji je osnivač  Bratislav Grubački poznatiji kao Guta, iz Zrenjanina, bivši funkcioner i poslanik Čankove Lige socjaldemokrata Vojvodine. Novosađane su na skupu „predstavljali“ Željko Bodrožić iz Kikinde, inače, predsednik Nezavisnog udruženja  novinara Srbije (NUNS), zatim arhitekta Dragoljub Bakić iz Beograda… Bio je prisutan i Borislav Novaković, zvani Bora Solunac, ali se ovoga puta nije obraća sledbenicima.

Interesantno je da nevladine organizacije protestuju protiv Urbanističkog plana koji je donet u junu 2000. godine, kada je okosnicu vlasti činila Demokratska stranka i kada je drugi čovek grada bio Borislav Novaković, sadašnji potpredsednik stranke Vuka Jeremića.

Novaković je u junu 2000. godine bio potpredsednik Skupštine grada, a četiri meseca kasnije postao je njen predsednik, i obavljao je ulogu gradonačelnika Novog Sada sve do 2004. godine.

U urbanističkom planu koji je usvojila Skupština grada, čiji je Novaković bio potpredsednik, predviđala je gradnju na 32 hektara. Hoteli i i komercijalni objekti zauzimali su površinu od čak 8,8  hektara. Urbanistički plan su sadašnji članovi NVO-a tada ocenjivali kao idealan za razvoj Novog Sada. Kada je Novaković je 21 godinu kasnije svoj urbanistički plan proglasio za “Novi Sad na vodi” da bi optužio aktuelnu gradsku vlast da planira gradnju na Šodrošu i Kameničkoj adi, isti članovi NVO-a su plan proglasili za urbicid.

Akutelni urbanistički plan, koji pravi sadašnja vlast briše Novakovićeve hotele, i stambene zgrade i povećava šumu i zelene površine za čak 134 hektara. To je jedan od razloga što su Novosađani odbili da dođu na protest.

Kosta Simić

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Igor
03/04/2021 15:36

Teraj tu stoku iz grada, gradite hotele u svojim brdima sa kojih ste i sisli!

Apolitican
03/04/2021 15:37

Ja sam se davno ponadao da je NSuzivo, portal, apolitičan koji govori o dešavanjima u gradu bez iznošenja političkih konotacija, bilo za ove, one, komuniste, socijaliste itd

Igor
03/04/2021 15:39

Terajte se odavde, olosi! Gradite hotele u brdima sa kojih ste i sisli!

Bator
03/04/2021 17:38

@Igor
Slažem se, teraj Stoku Misića iz grada i to NS uživo da prenosi!

Mihajlo
05/04/2021 22:28

Zar nije sadašnja vlast u gradu gurala Galens u ceo projekat?! Na kraju odustali zbog Dunavske konvencije. Tako sam bar čuo…