Aleksandar Milutinović

Za nama su najhladnija noć i jutro u ovoj godini, a ovaj prvi mart najhladniji je u proteklih 30 godina. Najhladniji grad u Srbiji jutros je bio Sombor, gde je izmereno -24 stepena, kao i u Sjenici. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Novom Sadu je  jutros izmereno -20 stepeni.

Zbog izuzetno hladnog vremena danas će na snazi biti crveni meteo-alarm koji upozorava na veliku hladnoću i biće na snazi do nedelje.

Hitna pomoć u Novom Sadu imala je 96 intervencija – 52 u toku dana i 44 u toku noći.

”Što se tiče intervencija na javnim mestima, ekipe Hitne pomoći intervenisale su na mestu nesreće na putu Rumenka – Bački Petrovac gde je jedna osoba poginula a tri povređene,  kao i na mestu udesa na uglu Bulevara Evrope i ulice Branka Bajića gde je oboren pešak. U pitanju je dečak star 12 godina, koji je lakše povređen i zbrinut na odeljenju dečje hirurgije”, rečeno nam je u novosadskoj Hitnoj pomoći.

Prema rečima portparolke novosadske Hitne pomoći dr Mirjane Bursać, trenutne niske temperature najmanje pogoduju kardiološkim i plućnim bolesnicima, kojima se savetuje da se pridržavaju terapije, da redovno mere krvni pritisak, kao i da se uzdržavaju od fizičkih napora i ne izlaze napolje bez preke potrebe.

Putevi u Novom Sadu su prohodni, a saobraćaj se odvija usporeno, u skladu sa vremenskim uslovima. Prema rečima nadležnih iz JKP ”Put” od jutros se na trasama samo posipa so. U toku su pripreme za očekivane padavine tokom popodneva i u večernjim časovima, a na terenu su i ostale ekipe Zimske službe koje čiste javne površine i posipaju so.

Autobusi GSP-a saobraćaju na svim linijama, i nema otkazanih polazaka.

Opasnost od ledenica

Ekipi portala NS Uživo pristigle su fotografije na kojima se vide ledenice koje vise sa stambenih zgrada i javnih objekata, zato molimo naše sugrađane da budu oprezni na ulici, a  na vlasnike objekata, upravnike zgrada, nadležne u zgradama javnih institucija apelujemo da reaguju i kao i da istaknu upozorenja kako bi se sprečile nezgode.

Pokažimo komšijsku solidarnost na minusu

Budući da se starijim osobama ne savetuje izlazak napolje bez preke potrebe, naši sugrađani mogu pokazati komšijsku solidarnost i umesto njih mogu otići u prodavnicu ili poštu. Ukoliko vidite osobu koja se teško kreće na ulici ili na klizavom stepeništu, pomozite joj.

Ukoliko vaš komšija ne može da upali automobil, ponudite mu prevoz, a sneg i led ispred kuća će se lakše očistiti ukoliko podelimo posao i pomognemo komšijama.

U ovim hladnim danima ne treba zaboraviti ni životinje na novosadskim ulicama koje teško mogu da nađu hranu i toplo prenoćište.

Kako protiče vaš najhladniji dan u godini? Šta ste radili danas i da li ste bili dobre komšije? Šaljite nam vaše fotografije koje ćemo objaviti na društvenim mrežama.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
MIODRAG NIKOLIĆ RUMENKA
01/03/2018 10:53

TAJ DEO PUTA GDE JE BILA NESREĆA SE UGLAVNOM NE ČISTI I TU SE ČESTO DEŠAVAJU ZIMI NEZGODE KADA SE VOZILA ZBOG KLIZANJA SUDARAJU ILI SKLIZNU SA PUTA U KANAL, ILI AKO IMAJU SREĆE PORED KANALA. SPORNI DEO PUTA, IZMEĐU DVE OPŠTINE, POČINJE OD RASKRSNICE U RUMENCI, GDE SE SKREĆE PREMA KISAČU PA KROZ RUMENKU PREMA BAČKOM PETROVCU I PREMA KAFANI JUGONOSTALGIJA, NE ZNAM DOKLE. KAD SE NEŠTO DESI SA PROZORA VIDIM HAOS POLICIJU, HITNU POMOĆ I VATROGASCE KAO JUČE.