Prvi maj kao Međunarodni praznik rada nastao je davne 1886. godine.  Naime, na ovaj datum više stotina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice da bi zahtevalo opšte prihvatanje osmočasovnog radnog dana.

Od tada, širom sveta se prvi maj proslavlja kao Međunarodni praznik rada. Na plakatima su nosili ispisan broj 888, što je predstavljalo osam sati rada, osam sati spavanja i osam sati slobodnog vremena.

U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.

Nekada su se za Prvi maj palile logorske vatre uoči praznika, a na dan praznika, obično na najbližem izletištu, okupljao se narod uz prigodne govore sindikalnih funkcionera, recitovala se i poezija, igrala folklorna društva.

Od sedamdesetih godina prošlog veka manje se insistiralo na govorima i kulturnim programima, a više na roštiljijadama u prirodi i neformalnim druženjima.

Mi vam predlažemo gde u Novom Sadu i okolini možete provesti praznike:

Štrand

Zvanična sezona na Štrandu počinje 1.maja i trajaće do 30. septembra.

Prodaja sezonskih ulaznica za zakupce kabina počela je 30. aprila. Zakupci velikih kabina imaju pravo na četiri sezonske ulaznice, a malih dve, po ceni izrade od 300 dinara. Dokumentacija koju treba priložiti je potvrda o uplati kabine za tekuću godinu.

Radno vreme blagajne je svakog dana od 8 do 19 časova, uključujući i dane praznika. Prodaja dnevnih karata i sezonskih ulaznica bez i sa popustom počinje 8.maja.

TONS

Cene se nisu menjale u odnosu na prošlu godinu. Dnevna karta je 50 dinara, a deca do sedam godina ne plaćaju ulaz. Sezonske karte bez popusta koštaju 1345 dinara, a sa popustom – za đake, studente i penzionere 1150 dinara. U cenu su uračunati troškovi izrade.

Za vreme praznika na Štrandu nije planiran nikakav poseban program.

Kamenički park

Iz Gradskog zelenila poručuju da je trava u Kameničkom parku pokošena, a zelene površine su isprskane protiv krpelja.  Postavljeno je između 30 i 40 ložišta za paljenje vatre, čiji zakup na dnevnom nivou košta 400 dinara. Parkiranje je dozvoljeno samo do rampe i naplaćuje se 200 dinara po danu. Prikupljena sredstva biće uplaćena na namenski račun za obnovu ovog spomenika prirode.

Fruškać

Posetiocima parka biće podeljen veliki broj kesa za odlaganje smeća, a obezbeđen je i dovoljan broj mobilnih toaleta. „Gradsko zelenilo“ kao i svake godine apeluje na posetioce da se maksimalno pridržavaju pralila ponašanja u Kameničkom parku kada je u pitanju paljenje vatre i odlaganje smeća.

Limanski park

U Limanskom parku se tradicionalno organizuje festival  za prvomajski uranak. Na tom prostoru će 1. maja od 11 časova biti održan višečasovni koncert rok bendova.

Program počinje nastupom benda “5 minuta slave”, od podne sviraju “Northern Revival, a od 13 nastupa “Kilo Kilo banda”. Bend “Grate” svira od 14 časova, dok je poslednji sat ovog događaja rezervisan za “Njuške” koje će publika moći da sluša od 15 časova.

Moj Novi Sad

Sem “Kilo Kilo bande” i “Grate”, ostali su izabrani nakon sprovedenog konkursa na koji se prijavilo 11 bendova i tako dobilo priliku da nastupe na velikoj bini opremljenoj najboljom tehnikom u Srbiji. Uz to, svaki bend će na poklon dobiti snimak svog nastupa u najkvalitetnijoj produkciji, kao i poklon od prodavnice muzičke opreme “Plejer” iz Novog Sada.

Tradicionalna manifestacija čiji je cilj afirmacija novosadskih bendova, podržana je od strane Uprave za kulturu grada Novog Sada, a organizator je i ove godine “Audio konstruktor”.

Radno vreme Dino parka tokom praznika

Dino park pored SPENS-a otvoren je i za prvomajske praznike, od 10 do 20 časova svakog dana. Prvog maja, od 11 časova biće organizovana edukativna tura kroz Dino park sa stručnim vodičima, a sat vremena kasnije počinje kreativna radionica sa dino animatorima.

Luftika

Fruška gora

Ove godine se za prvomajske praznike očekuje dolazak preko 400.000 izletnika na fruškogorska izletišta.

Neka od mesta koje možete posetiti su Iriški venac, Brankovac, Andrevlje, Stražilovo, Kraljev izvor, Popovica, Bobelina livada, Borkovac, Ciganski logor, Testera, Popov čot, Zmajevac, Široke ledine, Jabuka, Letenka, Osovlje, Astali, Rohalj baze, Lipovača ili možete posetiti Izletnička mesta duž Grebenskog (Partizanskog) puta.

Luftika

Od subote, 28. aprila, naplaćuje se objedinjena taksa za ulazak u zaštićeno područje, loženje vatre i parkiranje vozila u iznosu od 150 dinara po vozilu, za celodnevnu posetu Nacionalnom parku. Naplata se vrši samo vikendom.

Pripreme za izletničku sezonu otpočele su uređenjem svih izletničkih lokaliteta, sakupljanjem smeća, košenjem trave, uređenjem ložišta, obnavljanjem oštećenih i dotrajalih i postavljanjem novih stolova, klupa i dečijih igrališta, postavljanju putokaza kao i ostalim aktivnostima na poslovima zaštite i očuvanja prirode. Uređeno je preko 55 izletničkih lokaliteta. Tretman suzbijanja krpelja sproveden je na preko 20 izletničkih lokaliteta.

NP Fruška gora apeluje da nije dozvoljen ulazak, niti bilo kakva aktivnost u područjima prvog stepena zaštite koja su posebno obeležena.

Obezbeđene su vreće za prikupljanje smeća i kontejneri za njihovo odlaganje. Mole se posetioci da ne ostavljaju svoj trag u prirodi ostavljanjem otpada,  nego da budu odgovorni, i nakon svog boravka odlože smeće u zatvorene kese i ponesu ih sa sobom do najbliže kante ili kontejnera. Vatra sme da se loži samo na za to označenim mestima, a posetiocima će pored svih uređenih ložišta na raspolaganju biti drva koja je Nacionalni park pripremio. Od izuzetne važnosti je napomena da se vatra nakon upotrebe mora obavezno ugasiti.

U saradnji sa nadležnim policijskim stanicama svih opština sa područja Fruške gore, preduzete su sve potrebne aktivnosti u obezbeđivanju uslova maksimalne bezbednosti posetilaca i nesmetanog odvijanja saobraćaja. Vatrogasne brigade biće u stanju pripravnosti, kontrola ponašanja biće na maksimalnom nivou a svaka neodgovornost biće prijavljena i kažnjena.

POGLEDAJTE JOŠ: NE PALITE VATRU NA MESTIMA GDE TO NIJE PREDVIĐENO

Apeluje se na sve posetioce da i sami povedu računa o svojoj bezbednosti, a posebno o bezbednosti dece, da se ponašaju u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem redu JP ”Nacionalni park Fruška gora”, kao i osnovnim pravilima boravka u prirodi (informativni flajer o pravilima ponašanja biće deljen posetiocima prilikom dolaska u Nacionalni park).

Banja Vrdnik

Uživajte u otvorenim i zatvorenim termalnim bazenima hotela Termal i Premier Aqua.

Koviljsko-petrovaradinski rit

Pored obilaska Koviljskog manastira, moguće je provozati se ritom brodićem za organizovane grupe od dvadesetak osoba ili iznajmiti čamac za individualce, a posebnu draž predstavlja vožnja fijakerom i posle toga degustacija proizvoda od mangulice (Sava Graorac, 064/1532-367).

Begečka jama

Na ovoj izuzetnoj lokaciji kraj Dunava, ljubitelji ribolova mogu iskoristiti priliku da se dokažu u pecaroškim sposobnosti i ulove nešto od bogatog ribljeg fonda, kupovinom posebne dnevne karte (uz posedovanje dozvole za ribolov). Za sve ostale koji vole lokalne gurmanske specijalitete mogu posetiti lokalne salaše, čarde ili restorane.

Čenejski salaši

Pored degustacije lokalnih specijalteta, uživanja u prirodnim lepotama, tamburaškoj muzici, moguće je pešačenje u prorodi, vožnja fijakerom, ali sve uz prethodnu najavu.

Žabalj

Za sve koji imaju razvijen takmičarski duh, predlažemo da se oprobaju u golfu (Golf centar, 021/530-003), a posle toga da probaju neke od specijaliteta u restoranima domaće kuhinje i salašima.

Sremski Karlovci

Za sve koji su voljni da probaju neke od autohtonih sorti vina, medenu rakiju ili kuglof, prava destinacija su Sremski Karlovci. Utorak, 1. maj je poslednji dan Prolećnog festivala vina, a posetioce očekuje bogat kulturno-zabavni program.

TOV

17.00 KUD „Stanko Paunović“ NIS-RNP Pančevo

18.00 Kreativni M kutak, Novi Sad i Vivak Rok, Sremska Mitrovica

muzički program „Mi plešemo“

20.00 Big Deal band

Saveti lekara

Lekari apeluju na građane da pre svega budu oprezni u saobraćaju, i da ni slučajno u alkoholisanom stanju ne sedaju za volan. Dežurne ekipe novosadske Hitne pomoći su u pripravnosti tokom praznika, a dodatna ekipa je i u Sremskim Karlovcima, zbog festivala vina.

’’Građanima preporučujemo da budu umereni u jelu i piću. Zbog visokih temperatura, trebalo bi se zaštititi kremama sa zaštitnim faktorom od UV zračenja. Takođe, svi oni koji borave u prirodi treba da obrate pažnju na krpelje. Nije preporučljivo ići kroz visoku, nepokošenu travu, i sedeti na travi bez ćebeta ili prostirke,  a poželjno je nošenje duge, lagane odeće, kako bi se što veći deo tela zaštitio’’, poručuje PR novosadske Hitne pomoći, dr Mirjana Bursać.

POGLEDAJTE JOŠ: KAKO SE ZAŠTITI OD KRPELJA

Ukoliko vam se desi da primetite krpelja, a ne plašite se da ga sami odstranite, to se radi na sledeći način:

Pincetom, lagano ’’odvijate’’ krpelja u smeru suprotnom od smera kazaljke na satu. Ukoliko se ne usuđujete da sami odstranite krpelja, obratite se najbližem lekaru.

’’Napominjemo da nije svaki krpelj i zaražen, ali je potrebno pratiti mesto na koži sa kog ste odstranili krpelja u narednih 30 dana. Ukoliko do tad na tom mestu primetite crvenilo ili otok obavezno se obratite lekaru’’, poručuju iz Hitne pomoći.

Redakcija portala NS Uživo želi vam lep provod i ugodne praznike!

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments