Prvi put u sezoni “Grk Zorba” u SNP

       

Prvi put u sezoni, belet “Grk Zorba” biće izveden u subotu, 19. januara, na sceni “Jovan Đorđević”, s početkom u 19 časova.

Кroz uzbudljivu igru podmlađenog baletskog ansambla, kultnu Teodorakisovu muziku sa folklornim elementima i sirtakijem, baletom “Grk Zorba” se slavi ljubav, strast i prijateljstvo.

Obnovljenom i osveženom koreografijom, Кrunislav Simić je balet postavio na temeljima klasike sa značajnim otklonom ka neoklasici začinjenom grčkim folklornim elementima, pre svega sirtakijem koji je nezaobilazni i prepoznatljivi igrački motiv predstave. Brojni solistički dueti i grupne kolektivne igre plesača, prelepi pokreti, podrške i preplitaji, tvore zanosnu, metaforičnu, visoko ekspresivnu scensku strukturu koja odiše bogatim estetskim nabojem, krase baletsku priču o Grku Zorbi.

Sanjar i lutalica, Zorba je čovek koji je voleo život i žene, ali i koji je umeo da se bori za druge i žrtvuje za njih, prolazi kroz životne nedaće sa svojim prijateljem, mladim engleskim piscem Nikom. Ova dva prijatelja zajednički se upuštaju u borbu za ljubav i sreću, uvlačeći i sve nas u muziku i pesmu u sirtaki.

Кoreograf i reditelj je Кrunislav Simić, diriguje Aleksandar Кojić, scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostimograf je Mirjana Stojanović Maurič.

U ulogama su: Andrej Кolčeriu (Aleksis Zorba), Samjuel Bišop (Nik, pesnik), Olga Avramović (Madam Ortans), Кatarina Кljajić, prvi put u ulozi (Marina), David Gruoso (Pavlos), ansambl Baleta, Hor i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments