Prvi put u sezoni u subotu, 10. novembra, na sceni “Jovan Đorđević”, u 19 časova biće izveden romantični balet u dva čina Žizela, na muziku Adolfa Adama.

Već više od 175 godina, od kad je bila praizvedba u pariskoj Operi 1841, ovaj balet predstavlja okosnicu klasičnog baletskog repertoara na svim igračkim pozornicama sveta. Hajneovska priča o devojkama u belim haljinama koje umiru pre venčanja i njihova vilinska, neovozemaljska igra u romantičnom igračkom stilu ostaju za večnost. Na muziku Adolfa Adama i libretu Teofila Gotjea i Vernoa Sen Žorža, ispričana je romantičarska priča o ljubavi između seoske devojke Žizele i grofa Alberta. Prvi čin je pretežno realističan i seoski, dok se u drugom, u noćnom štimungu, potpuno natprirodnom u šumi kraj jezera kada se pojavljuju vile, sukobljavaju dve neumitnosti: ljubav i smrt.

U ulogama su: Ana Đurić (Žizela), Samjuel Bišop, prvi put u ulozi (Grof Albert), David Gruoso (Hilarion), Katarina Kljajić (Mirta), Branka Gligorić (Žizelina majka), Bojan Radnov (Vojvoda od Kurlandije), Jelena Vukadinović (Batilda), Ivan Đerković (Vilfrid), Sonja Batić i Naojuki Acumi (Pa-de-de), Olga Avramović i Sanja Pavić (Vile pratilje). Učestvuju solisti i ansambl Baleta, Orkestar SNP, učenici Baletske škole iz Novog Sada. Baletom Žizela, u režiji i koreografiji Milice Jovanović (koreografska redakcija L. Lavrovski po Perou), diriguje maestro Mikica Jevtić, scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostime Mirjana Stojanović Maurič.

Ulaznice se mogu kupiti na Biletarnici SNP-a i važe redovni popusti za organizovanu prodaju, za studente, đake, penzionere, udruženja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments