Foto: novisad.in.rs
Klinička seksologija novi je akademski predmet na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, čime je ova visokoobrazovna institucija postala prva u regionu na kojoj će se izučavati jedan ovakav predmet.

Idejni tvorac inicijative je dr Vasilije Topalov, predsednik Seksološke sekcije i kardiolog, koji govori za NS Uživo da je inicijativa pokrenuta jer su sami lekari opšte prakse na predavanjima svedočili kako ne mogu da rade na savlađivanju problema iz seksologije, jer nisu dovoljno obrazovani.

-Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, seksologija je jedan od osnova kvaliteta života, a da bi nam život bio kvalitetan, moramo da budemo obrazovani i da se razumemo u mnogo stvari. Jedna od bitnijih stvari je pitanje seksa. Ako se seksologija ne proučava na Medicinskom fakultetu, lekari kada završe medicinu i dođu u kontakt sa pacijentom nisu u stanju da odgovore na njegova pitanja i na taj način se seksologija koja spada u zdravstveni domen ne izučava – kaže idejni tvorac predmeta, dr Vasilije Topalov.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Osnovni cilj predmeta je da studenti koristeći literaturu izuče seksološke probleme neophodne za znanje lekara opšte prakse.

-Na ovom predmetu će se izučavati 30 tema. Postoji 30 predavanja i 15 vežbi koji će biti realizovani unutar predmeta. U sklopu priprema za uvođenje kliničke seksologije, održali smo mnogo edukativnih predavanja na kojima je učestvovalo preko 50 lekara, a potom je predmet kao multidisciplinarni i usvojen od strane dekanata fakulteta – pojašnjava Topalov.

Kako je istaknuto na sajtu Medicinskog fakulteta, studenti će se baviti anatomijom muških i ženskih polnih organa, erektilnom disfunkcijom, seksualnim ponašanjima i drugim temama, a u osnovi će se bazirati na seksualnu disfunkciju, njenu dijagnostiku i mogućnosti lečenja.

Predmet će se izučavati na petoj godini integrisanih studija Medicinskog fakulteta i biće izbornog karaktera.

Sanja Kužet

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Student stomatologije
19/10/2021 14:31

A da se za promenu pozabave stvarnim problemima npr sa nedovoljnim brojem budzetskih mesta za studente? Ili time sto studenti moraju da izdvoje svake nedelje novac da bi se testirali na covid 2x nedeljno o svom trosku? Ili sto studenti Stomatologije na svojoj klinici nemaju osnovna sredstva za rad, maske, rukavice?

Student
20/10/2021 19:29

Mora neko da renovira onaj fakultet. Ko drugi nego farmaceuti i stomatolozi, sa najskupljim školarinama u celom Novom Sadu i najmanjim brojem budžetskih mesta, ali zato najviše ogromnih predmeta sa smešnim ESPB bodovima.

Last edited 1 godina ranije by Student
Student
20/10/2021 19:35

Mora neko da renovira onaj fakultet. Ko drugi nego stomatolozi i farmaceuti, sa najskupljim školarinama u celom Novom Sadu, ali zato najmanjim brojem budžetskih mesta i sa najviše ogrmonih predmeta sa smešnim ESPB bodovima.

Balkanac
21/10/2021 19:44

Lepo da smo po nečemu naprednom prvi, uglavnom smo na začelju. Slažem se da fakultet treba da se održava a to što ima propusta treba dekanat da se bavi. Predmet nije ni smešan ni bezvezan i kamo sreće da pratimo svet i više novih predmeta bude ponuđeno studentima. Negde sam pročitao da je amfiteatar uvek pun kad predavanja drži profesorka Suvajdžić. Da je glupost sigurno ne bi uspela da pridobije pažnju studenata a studentima ne možeš podvaliti.

Zoranka
11/11/2021 18:23
Reply to  Balkanac
Last edited 1 godina ranije by Zoranka