Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Postrojenje za preradu zelenog otpada, vredno preko 740 hiljada evra, finansirali su grad Novi Sad i ambasada Nemačke u Srbiji.

Prvo postrojenje u Srbiji za preradu zelenog otpada u humus i bigorivo, vredno preko 740 hiljada evra, otvoreno je u Novom Sadu. Sva trava koja se pokosi, lišće, baštenski otpad, umesto da završi kao smeće na deponiji koristiće se za ozelenjavanje grada. Grad i “Zelenilo” će, kako je istaknuto, ostvariti novčane uštede i poboljšati zaštitu životne sredine. Izgradnju postrojenja za preradu biomase u humus, koje će raditi u okviru JKP “Gradsko zelenilo”, finansirali su grad Novi Sad i ambasada Nemačke. Grad je izdvojio 40 miliona dinara, a nemačka ambasada gotovo 400.000 evra. Postrojenje su otvorili ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Ovo je prvo postrojenje u Srbiji i kompost koji se dobije imaće višestruku primenu u proizvodnji Zelenila pre svega, a čitavo preduzeće će se grejati upravo zahvaljujući ovome, što će smanjiti i aerozagađenje u ovom delu grada. Važno je i da nema više zelenog otpada na deponijama koje će zauzimati i kapacitete gradske deponije i zagađivati zemlju. Sa Novim Sadom sarađujemo i na projektima zalivnih sistema u Futoškom, Limanskom parku i delu parka na Bulevaru Evrope, kao i u finansiranju ozelenjavanja grada. Ministarstvo je za ovaj projekat u ovoj godini izdvojilo 90 miliona dinara, dok je Grad uložio 30 miliona dinara – rekla je ministarka Vujović.

Direktorka GIZ-a Danijela Funke izjavila je da je Novi Sad primer svim gradovima u Srbiji i da se nada da će mnogi gradovi moći da ga slede.

OTPAD POSTAJE NOVAC

Novi Sad će prema mišljenju gradonačelnika Miloša Vučevića kroz kompostno polje značajno unaprediti očuvanje prirode i razvoj zelenila.

– Ova investicija pokazuje da naša država, zajedno sa inostranim partnerima, ulaže sve više u pravcu onoga što je Evropska unija definisala kao Zelenu agendu i vidimo nešto što se u terminologiji naziva cirkularna ekonomija, gde praktično više nemate otpad, jer to danas postaje ekonomski potencijal. Fokusiramo se da ono što je bio biootpad sutra bude kompost, odnosno humus, i koristimo ga nazad u pravcu čuvanja životne sredine i prirodnih potencijala Grada Novih Sada – istakao je gradonačelnik Vučević.

On je dodao da očekuje da će grad sledeće godine imati spremnu dokumentaciju za raspisivanje konkursa za gradsku deponiju.

– Tu očekujemo i veliko učešće evropskih partnera iz fondova i ministarke Joksimović, a čeka nas veoma brzo i potpisivanje sporazuma za izgradnju centralnog prečistača za otpadne vode. Biće 100 kilometara kanalizacije u Novom Sadu, a pod tim mislim i naselja Čenej i Kisač, koji će dobiti svoju kanalizacionu mrežu, kao i izgradnja atmosferske kanalizacije u dobro delu Klise – naveo je Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

HUMUS I ZA TRŽIŠTE

Direktorka GIZ-a Danijela Funke izjavila je da je Novi Sad primer svim gradovima u Srbiji i da se nada da će mnogi gradovi moći da ga slede. Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da danas u Nemačkoj postoji preko 600 postrojenja za kompostiranje koja proizvedu preko 50 tona biootpada godišnje. U Novom Sadu preko 785.000 ljudi imaće benefit od ovog projekta.

– Projekat je započet ove godine, mi smo tek krenuli na ovaj način da proizvodimo kompost i na ovaj način da prerađujemo biomasu, sa ciljem da se taj kompost nađe na tržištu u Srbiji. Iz tih razloga mislimo da ćemo imati dovoljno količina da ponudimo tržištu – kazala je za portal NS Uživo Danijela Andrić, rukovodilac odeljenja proizvodnje u JKP “Gradsko zelenilo”.

Ivona Karan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Misell
01/07/2021 18:37

Neće biti zelenog otpada,Fruška Gora se nemilice seče!