Foto: Pixabay.com

Od posledica korona virusa preminuo je dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. Predrag je borbu sa korona virusom vodio od kraja decembra i posle blagih prvih simptoma njegovo stanje se pogoršalo tokom januara.

On je rođen 1964. godine u Smederevu, gde je završio osnovnu i srednju pravno-birotehničku školu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1990. godine. Završio je specijalističke studije na pravnom fakultetu u Beogradu na temu “Terorizam, organizovani kriminalitet i korupcija“. Poseduje diplomu o završenom Kursu za krizni menadžment NATO škole u Oberamergau, u Nemačkoj. Iste godine je započeo uspešnu karijeru u MUP-u u Upravi za protivpožarnu i preventivno-tehničku zaštitu, a 2003. godine je postavljen na mesto načelnika Odeljenja za inspekcijski nadzor u Upravi protivpožarne policije. Na mesto zamenika načelnika Uprave protivpožarne policije postavljen je 2004. godine, a naredne godine postaje načelnik te Uprave. U julu 2006. godine imenovan je za savetnika ministra unutrašnjih poslova, a maja 2007. godine za pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije.

NOSIOC JE ordenA Nacionalnog reda za posebne zasluge u rangu viteza francuske države. Ukazom predsednika RS odlikovan je zlatnom medaljom za revnosnu službu 2011. “Najbeograđanin“  je postao 2009. dobitnik je i Prve nagrade povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova 2004.

Poznat kao čovek terena koji nije napuštao svoje ljude ni kada su se nalazili u nevolji, lično je nadgledao i rukovodio gašenje požara 2011. godine. Za vreme poplava 2014. godine bio je dan i noć na terenu, kao i za vreme snežnih nepogoda 2015. godine. Građanima je ulivao poverenje u nemalom broju strašnih dana koje su zadesile Srbiju.

Foto: RTV

Predrag je svoj rad usmerio i u pisanje knjiga, velikog broja stručnih radova i članaka iz oblasti vanrednih situacija i predavački rad. Autor je knjiga “Terorizam i organizovani kriminal“, “Upravljanje vanrednim situacijama“ i “Promet eksplozivnih materija“, kao i priručnika “Upravno-inspekcijski nadzor u oblasti zaštite od požara“. Od 2010. godine predavao je na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu na predmetu Sprečavanje i suzbijanje požara, havarija i eksplozija.

Nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mladen
25/01/2021 14:08

Divan čovek, neko ko je ulivao poverenje i bio vrhunski operativac u kriznim situacijama… pocivaj u miru.

duda
25/01/2021 20:58

Retko dobar i posten covek. Neka ga andjeli cuvaju.