Okrugli stolu pod nazivom “Investicije u zemljoradničkom zadrugarstvu – potrebe zadruga i podrška iz budžeta”, održan je danas, 4. decembra, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Zadružnog saveza Vojvodine okupio je predstavnike 24 zemljoradničke zadruge.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je danas na okruglom stolu, da je puna reafirmacija zadrugarstva u vrhu prioriteta agrarne politike u Vojvodini.

Milićević je naglasio da Pokrajinska vlada taj posao radi zajednički sa Vladom Srbije, jer je zadrugarstvo karika bez koje se poljoprivreda ne može razvijati na pravi način.

On je dodao da je u višedecenijskom periodu zadrugarstvo bilo zapostavljeno, što je automatski značilo i stagnaciju poljoprivredne proizvodnje, gubitak velikog broja malih  proizvođača i stagnaciju našeg sela.

On je dodao da će kroz udruživanje  doći ne samo do povećanja kvantiteta proizvodnje, nego i do kvaliteta, jer na taj način proizvođači mnogo lakše, i pod povoljnim uslovima dolaze do repromaterijala i mehanizacije, lakše plasiraju svoje proizvode i uvode nove tehnološke pristupe u proizvodnju.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je naglasio da je novi  Zakon o zadrugama koji je stupio na snagu 2016. godine, doprineo rešavanju svojinskih problema, koji su bili osnovni uzrok i razlog neadekvatnog investicionog finansiranja u zadružni sektor. S druge strane problem je bio i nedovoljni finansijski potencijal zadruga.

“Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i zemljoradničke zadruge, kroz konkurse u 2017. i 2018, investirali su oko 83,5 miliona dinara u zadruge, i to najviše u sisteme za navodnjavanje i opremu za hladnjače”, kazao je Radojević i dodao da je sa republičkog nivoa investirano preko 300 miliona dinara.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov naglasio je da je cilj današnjeg skupa da zadrugari pošalju jasnu poruku zadrugama u Vojvodini, koliku podršku imaju od pokrajinske administracije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments