Masovni zločin mađarskih fašista u Drugom svetskom ratu nad Srbima, Jevrejima i Romima, počeo je na današnji dan i trajao do kraja januara 1942.

Cilj je bila kampanja etničkog čišćenja, usmerena protiv civilnog stanovništva, uključujući žene, decu i stare i pljačka njihove imovine.

Tog januara 1942. godine mađarske okupacione snage su za mesec dana u srpskim selima Šajkaške, u Novom Sadu i Bečeju na svirep način ubile i pod led Dunava i Tise bacile najmanje 4.500 ljudi.

Racija je počela 4. januara u Šajkaškoj oblasti, odnosno u Žablju i u Čurugu, gde je ubijeno oko 1.300 ljudi. Dva dana pred Božić fašisti su sa ulica Čuruga i iz kuća počeli da odvode žrtve. U patrolama su bili lokalni Mađari, koji su vojnicima upirali prstom u kuće dotadašnjih komšija, navodi RTS.

U tri žitna magacina u Čurugu ubijen je najveći broj žrtava, a jedan je danas muzej, gde se vide rupe od metaka. Samo u jednom ubijeno je 500 ljudi, a njihovi leševi bačeni su pod led Tise, piše RTS.

Nakon Šajkaške, 21. januara iste godine počela je i Novosadska racija.

“U noći između 20. i 21. januara grad je bio blokiran, što znači da nije moglo da mu se priđe. Prekinute su sve telefonske komunikacije. Otvorena je samo jedna telegrafska linija između Novog Sada i Budimpešte i zatim je započeto to surovo izvršavanje”, govori istoričar Petar Đurđević za RTS.

U roku od tri dana u najvećem zločinu u istoriji ovog grada pod led je bačeno više od 1.300 Novosađana, za RTS.

“Poluobučene ljude, bose i u papučama terali su na Štrand, tamo su ih ubijali mitraljezima”, priseća se Mirjana Niketić, svedok događaja.

Ne pamte samo Žabalj, Čurug i Novi Sad. Racija je sprovedena i u Šajkašu, Gopođincima, Mošorinu, Srbobranu, Đurđevu, Titelu, Loku, Gradinovicima, Vilovu, Temerinu i Bečeju, piše RTS.

Centralni pomen u znak sećanja na nevino stradale Srbe, Jevreje i Rome u zloglasnoj januarskoj raciji u Južnoj Bačkoj 1942, ove godine biće obeležen danas u Žablju.

Obeležavanju 76. godišnjice racije u Bačkoj prisustvovaće predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

U 11.30 sati, Hramu prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, održaće se parastos nevinim žrtvama racije u Bačkoj, koji će služiti episkop bački dr Irinej.

U 12.15 sati, na platou ispred zgrade Opštine Žabalj, održaće se pomen, na kome će se obratiti predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić.

Autor: rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments