Radionica za decu “Retrovizor – put kroz kulturno nasleđe Vojvodine” održaće se u sredu, 7. marta u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, u dva termina –  od 14 do 16 i od 16 do 18 časova.  Namenjena je deci uzrasta od 6 do 10 godina, a učešće je besplatno.

Deca će slušati o kulturnom i graditeljskom nasleđu Vojvodine, a posebna pažnja biće posvećena Petrovaradinskoj tvrđavi i njenom Podgrađu, te srednjevekovnim građevinama – crkvi Arača i Tvrđavi u Baču, koje su od velikog graditeljskog i kulturno-istorijskog značaja.

Kroz interaktivnu i edukativnu radionicu deca će učiti o istoriji i kulturi Vojvodine, ali istovremeno i razvijati svoju kreativnost praveći građevine od gline i plastelina i bojeći crteže Podgrađa, pod vođstvom profesorica sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Marie Silađi, Mirjane Sladić i Anice Draganić.

Radionicu organizuju novosadski EU info point, Departman za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i Muzej Vojvodine. Ona je deo kampanje Delegacije EU u Srbiji kojom se 2018. godina obeležava kao Evropska godina kulturnog nasleđa.

Evropa tokom cele 2018. godine obeležava različitost i bogatstvo svog kulturnog nasleđa, koje uključuje spomenike, lokacije, tradicije, nematerijalno nasleđe i druge vidove kreativnosti, kao i vredne zbirke koje čuvaju muzeji, biblioteke i arhivi.

Kampanja se sprovodi širom Evropske unije na inicijativu Evropske komisije, kako bi se promovisali kulturna različitost, interkulturni dijalog i društvena kohezija, te kako bi se istakao ekonomski doprinos kulturnog nasleđa razvoju kulture i kreativnih sektora, uključujući mala i srednja preduzeća, lokalni i regionalni razvoj.

 

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments