Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
U Plavoj sali Skupštine grada danas je održana konferencija „Dijalogom do original proizvoda” u organizuji Saveza proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije „Original Srbija”, a organizuje se u sklopu istoimenog projekta koji ima za cilj povećanje vidljivosti i razumevanje značaja saradnje udruženja i javnih vlasti za obezbeđivanje promovisanja proizvoda sa oznakom porekla.

Član gradskog veća za privredu Milorad Radojević istakao je da su u svetu sve više na ceni autentični, tradicionalni proizvodi sa geografskim poreklom, jer oni svojim kvalitetom na najbolji način promovišu područja sa kojih dolaze.

-Oznaka geografskog porekla je značajno marketinško sredstvo koje proizvođaču garantuje prednost u odnosu na konkurenciju u tržišnoj utakmici. Očuvanje ovakvih proizvoda i njihova tržišna valorizacija je nacionalni interes. Grad Novi Sad je to prepoznao i od 2016. godine subvencioniše sertifikaciju proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Ukupna sredstva za ove namene u periodu od 2016 do 2021. godine iznose skoro devet miliona dinara i dodeljena su udruženjima „Futoški sveži i kiseli kupus”, Društvu pčelara „Jovan Živanović” i OZZ „Begečki povrtari” te je oko 80 proizvođača sa teritorije Grada dobilo sertifikat za proizvode sa oznakom geografskog porekla – rekao je Milorad Radojević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Nakon uvodnog dela konferencije usledili su paneli na teme „Dijalogom do original proizvoda” i „Partnerstva na lokalu” a učesnici su bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Zavoda za intelektualnu svojinu, Saveza „Original Srbija”, asocijacije „Etno mreža”, Instituta „FINS”, konsultantske kuće „SEEDEV” kao i predstavnici Grada Novog Sada i Sombora.

Partner na projektu „Dijalogom do original proizvoda” je „Etno mreža” – asocijacija koja okuplja udruženja rukotvorina i neprehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla, a preko konkursa Beogradske otvorene škole Savez proizvođača je dobio podršku za ovaj projekat koji finansira Evropska unija.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments