Foto: Promo

Procena vrednosti nekretnine jedan je od osnovnih faktora realizovanja uspešne kupoprodaje nepokretnosti. Kako bi se uspešno obavila procedura kupovine, odnosno prodaje nekretnine, potrebno je da procena vrednosti nepokretnosti bude realna, kao i da zadovoljava kriterijume svih učesnika, odnosno kupaca i prodavaca.

Agencije imaju veliku ulogu u posredovanju između kupaca i prodavaca nekretnina, bez obzira na to da li se radi o kući, stanu, poslovnom prostoru, ili placu.

Inovacija koja datira iz 2018. godine, odnosi se na formiranje Registra cena nepokretnosti, kao jedinstvene evidencije o svim dostupnim nepokretnostima, koje su deo prometa na tržištu nekretnina. Profesionalni pristup ovoj bazi ima 28 agencija u našoj zemlji, koje su članice Klastera nekretnina. Radi se o nevladinom i neprofitnom udruženju u kojem se slobodno učlanjuju pravna lica, kako bi se unapredilo i razvilo tržište nepokretnosti u našoj zemlji. Registar cena nepokretnosti dostupan je agencijama na osnovu sklopljenog ugovora za profesionalni pristup, kao i za pristup e šalteru katastra nepokretnosti. Jedna od članica Klastera nekretnina, koja profesionalno pristupa Registru cena nepokretnost sa ciljem objektivne procene vrednosti, jeste TOTAL nekretnine iz Novog Sada. Formiranje centralne baze podataka predstavlja neverovatnu inovaciju u domenu praćenja i utvrđivanja vrednosti nepokretnosti u Republici Srbiji.

Značaj Registra cena nepokretnosti je nemerljiv

Potpunu novinu na tržištu nekretnina predstavlja formiranje Registra cena nepokretnosti. Kao zvanična evidencija, ima nemerljivo veliki značaj u uspostavljanju balansa između ponude i tražnje za nepokretnostima. Dok se u najrazvijenijim zemljama sveta vrši detaljna procena nekretnina, kako bi se utvrdila najrealnija cena, u našoj zemlji je situacija nešto drugačija. U svetu kupci pretražuju oglase prodavaca nekretnina, a zatim šalju svog agenta, sa ciljem da realno proceni vrednost nepokretnosti, i za to plaća proviziju. Iako ima trošak agencije, on je neznatan u poređenju sa koristima u vidu realne procene vrednosti tražene nekretnine. Prodavac angažuje agenciju kako ne bi prodao nepokretnost ispod svoje realne vrednosti.

Činjenica u svakoj zemlji jeste da kupci ne žele da pretplate vrednost nekretnine, na isti način kao što ni prodavci ne žele da prodaju ispod realne vrednosti. U Republici Srbiji, veliki broj učesnika na tržištu nekretnina računaju da su obavili odličan posao kupovine ili prodaje nepokretnosti, ukoliko nisu angažovali agencije i platili predviđenu proviziju za njihove usluge. U tom slučaju, može se dogoditi da su kupili ili prodali nekretninu po nerealnoj ceni, što znači da su je kupci pretplatili, ili prodavci prodali po nižoj ceni od realne. Registar cena nepokretnosti omogućava pružanje još objektivnijeg mišljenja o vrednosti nekretnine, što se direktno dobija u izveštaju ove baze podataka.

Ulogu profesionalnog posrednika imaju agencije, koje zvanično pristupaju Registru cena nepokretnosti. TOTAL nekretnine iz Novog Sada potpuno profesionalno koristi ovaj alat u proceni vrednosti nepokretnosti, a između ostalog na svom sajtu ima mogućnost naprednog pretraživanja nekretnina, prema predviđenim kriterijumima. Moguće je pronaći sve dostupne nekretnine u onlajn bazi agencije, razvrstane prema tipovima, lokaciji, kvadraturi, kao i cenovnom rangu. Klijentima se pruža profesionalna, efikasna i potpuno objektivna usluga – kako kupcima, tako i prodavcima nekretnina. Na taj način, uspostavlja se fer tržište, na kojem su jasno propisana i definisana pravila igre.

Registar cena nepokretnosti predstavlja inovaciju koja je učinila uspostavljanje odnosa ponude i tražnje na tržištu nekretnina znatno lakšim i efikasnijim. Agencije koje imaju ugovor postaju profesionalni korisnik ove baze podataka, što je potpuno nova dimenzija poslovanja. Procena vrednosti nekretnina uz Registar cena nepokretnosti je objektivna i realna, što uspostavlja balans između težnji kupaca i prodavaca na tržištu.

Promo tekst

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Goran
29/01/2021 08:38

Монопол инвеститора, корупције и агенција је добио нови инструмент.