Ovogodišnja Rumenačka pihtijada, petnaesta po redu,  počinje u petak 02.februara. Centralni događaj ‘’Pihtijade’’ je u subotu 03.februara,  na  rumenačkom sportskom terenu u ulici Cara Lazara, za kad je najavljeno  proglašenje najbolje ovogodišnje pihtije i muzički program.

Tema ovogodišnjeg festivala je ‘’Rumenka – Vojvodina u malom’’. Organizatori najavljuju užitak za sva čula- obilje hrane i pića na štandovima gastronomskih izlagača, degustaciju nadaleko čuvenih rumenačkih pihtija,  kao i bogat muzički program.

Pored dva rumenačka kulturno-umetnička društva, za dobar provod svih posetilaca u subotu će biti zaduženi i ‘’Rumenački tamburaši’’, ‘’Dunav-akustik bend’’, kao i zvezde ovogodišnje Pihtijade,  novosadska grupa ‘’Garavi sokak’’.

‘’Pihtijada’’ godinama unazad privlači sve veći broj turista, kako iz drugih gradova Srbije, tako i iz zemalja regiona, a Rumenčanima su se već najavili gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke i Mađarske.

Prvi put ove godine ”Pihtijada” se održava pod okriljem festivala ”Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata”. Sam festival obogaćen je brojnim kulturnim,zabavnim ali i edukativnim sadržajima koji se najviše odnose na upoznavanje istorijata poneblja i njegove gastronomije.

Sa tim ciljem organizovana je i multikulturalna izložba narodne tradicije pod nazivom “Rumenka-Vojvodina u malom” ,  koja predstavlja život ljudi na ovom podneblju kroz predmete koji su nekad bili nezaobilazni inventar svakog domaćinstva.

Otvaranje izložbe najavljeno je za petak, 02.februar u sali Mesne zajednice Rumenka u 16 časova, a cela postavka biće digitalizovana i na taj način dostupna svima.

Za najmlađe je pripremljen bogat dečji program u izvedbi rumenačkih predškolaca i đaka osnovne škole, kao i izložba dečjih radova na temu ”Rumenka koju volim”.

 

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments