Bulevar Bate Brkića dočekao je probijanje ka Futoškoj ulici, deo Satelitske pijace predstavlja smetnju.

Кako kaže direktor JКP “Tržnica” Dušan Bajić, po njihovim saznanjima, radi se o 13 lokala koji gledaju na Ulicu Bate Brkića i rušiće se ceo jedan polured tezgi, sve do drugog reda, a da li je to konačno, znaće se prilikom izvođenja radova.

“Imamo 13 lokala i da bismo nekko obeštetili te ljude koji su u zakupu, odlučili smo se za varijantu za koju nam ne trebaju posebne građevinske dozvole, tačnije, za montažno-demontažni sistem”,  kazao je Bajić za Dnevnik. “Trenutno se radi metalna konstrukcija koja će se sastojati od postavljenih kioska, a odlučili smo se da ih izmestimo uz tu kosinu jer je to jedini dovoljno dugačak pravac u koji možemo da preselimo sve lokale. Osim toga, sledeća kosina, koja se naslanja na tu gde će biti kiosci, pripada susednom placu, koji bi jednog dana trebalo da se pripoji pijaci te je to bio logičan potez”.

Po njegovim rečima, biće preseljeni prodavci sira, jaja i živine koji koriste vitrine. Zato se i pravi nadstrešnica, pod uglom od 15 stepeni u odnosu na lokale i na taj način će se prvenstveno zaštititi zakupci i kupci koji dođu da pazare, a usput će se zaštititi i same vitrine od propadanja.

“Sa zakupcima robnog dela imali smo načelni dogovor da se presele na nove postojeće tezge, ali su na jednom sastanku izrazili želju da ostanu tu gde jesu i ja nemam ništa protiv“, rekao je za Dnevnik Bajić. “Tako da će zelena pijaca biti podeljena u dva dela, dok će između biti smešten robni deo i to ne remeti ničiji rad. Zakupci sve vreme rade, a samo nekoliko njih s robnog dela neće raditi možda četiri do pet dana, kada budemo pri kraju radova, dok oni sa zelenog dela neće raditi možda samo jedan”.

Кako je rekao Bajić, donet je jedan kontejner koji će služiti kao prostor za frižidere za robu koju zakupci drže u magacinu, poput sira i jaja, dok će drugi kontejner pokušati da povežu s gradskom kanalizacijom da bi na dva mesta imali sanitarni čvor. Pijaca sada prostorno raste, te je besmisleno ići 150 metara s jednog kraja na drugi zbog sanitarnog čvora.

“Siguran sam u to da preseljenje neće teći glatko i da će biti mnogo problema i nedorečenih stvari, ali sam ubeđen u to da niko neće biti zadovoljan“, rekao je za Dnevnik.

“Stoga sam postavio stvari od samog početka tako da svi jednako budemo nezadovoljni, odnosno i zakupci, i oni što grade Bulevar, a i mi. Uvek insistiram s mojim saradnicima na tome da ipak oslušnemo zakupce što je više moguće jer živimo od dinara koji nam oni daju, koliki god on bio”.

Po direktorovim rečima, kontejnere je obezbedio Grad i koštaju oko šest i po miliona dinara, a “Tržnica” će imati oko milion i po troška za lepljenje pločica, vodu, kanalizaciju i struju, dok je samo rušenje objekata i premeštanje struje preuzela Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije. Takođe, oko 700.000 dinara je izdvojeno za izgradnju nadstrešnice. Po njihovim saznanjima, radovi na probijanju Bulevara će do pijace stići između 15. i 30. januara naredne godine, ukoliko zima ne bude oštra, te će “Tržnica” do tada završiti svoj deo posla.

“Кada se bude izgradio Bulevar i mi dobijemo kompletan plac, napravićemo ozbiljnu praktičnu pijacu s 20 lokala smeštenih s obe strane. Biće prekriveni i povezani ulicom dužine oko šest metara i tu će biti glavni ulaz, a postojaće još tri pomoćna ulaza. Sadržaće i jednu kompletnu zatvorenu klimatizovanu prostoriju za prodaju mleka i mlečnih proizovda i oko 240 tezgi, od kojih će se oko 80 do 100 odvojiti za robni deo, a 140 za zeleni. Taj projekat ne bi koštao više od  20 do 30 miliona dinara”, rekao je Bajić za Dnevnik.

Izvor: Dnevnik

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
kordunas
07/12/2018 19:25

Sa nestrpljenjem očekujemo da se uredi prostor Satelitske pijace.