foto Informer.rs
Moskva čeka od Vašingtona i njegovih saveznika obrazložen pisani odgovor na predloge o evropskoj bezbednosti, saopštio je ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.
Antonov smatra da Vašington nije u stanju da argumentovano brani svoju tačku gledišta na pregovorima.
„Stiče se utisak da su američki političari preko medija lansirali mit o ‘neizbežnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu’ i sada prevazilaze sopstvene fobije. Štaviše, iza zahteva zakonodavaca da se naša zemlja ‘bolnije kazni’ krije se pokušaj uticaja na Rusiju u svetlu pregovora o evropskoj bezbednosti koji se vode“, zaključuje Antonov.
U Briselu je u sredu održana sednica saveta Rusija – NATO koji je bio rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.
Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
„Mi smo izneli naše inicijative za izlazak iz krizne situacije. Rastumačili smo ih u Ženevi 10. januara, a 12. januara u okviru Saveta Rusija-NATO u Briselu. Čekamo adekvatnu reakciju, ali ne u formi populističkih izjava, nego argumentovane pisane predloge“, rekao je ruski ambasador.
sputniknews.com/nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments