Učenici osmog razreda osnovne škole i njihovi roditelji imaće manje dilema pred pitanjem “Kuda dalje?“, ako posete Sajam obrazovanja, koji na Novosadskom sajmu traje još danas.

Osim gimnazija i srednjih stručnih škola, koje nude već poznata zanimanja i profile obrazovanja, tu su i tek uvedeni, odnosno oni koji će biti u ponudi od sledeće školske godine.

U Poljoprivrednoj školi sa Domom učenika u Futogu posle petnaestak godina vraćen je obrazovni profil poljoprivredni proizvođač. Reč je o trogodišnjem smeru, namenjenom deci koja imaju poljoprivredna gazdinstva ili planiraju da ih osnuju. Učenici mogu da steknu osnovna znanja i veštine na školskoj ekonomiji, a programom su obuhvaćene sve grane poljoprivrede – ratarstvo, povrtarstvo, stočarstvo, kao i menadžment u poljoprivredi. Đaci se obučavaju i za vožnju traktora, odnosno polaganje F kategorije vozačkog ispita. Pomenuti smer, kako kažu u školi, pogodan je i za decu sa nešto nižim prosekom ocena u osnovnoj školi. Ista škola planira i uvođenje smera fitomedicina, četvorogodišnjeg stepena, čiji akcenat je na zaštiti biljaka i životne sredine. U planu su i pilot projekti vezani za dobrobit životinja i javnu komunalnu zoohigijenu, odnosno korake ka takozvanoj animalnoj policiji.

Tehnička škola “Pavle Savić“ uvodi novi smer, tehničar za naftu i gas, četvrti stepen. U školi očekuju da će to biti atraktivan smer. Ističu da je nafta gorivo koje je veoma bitno i ima upotrebu širokog spektra, što važi i za gas, pa smatraju da đaci mogu mnogo novih stvari da saznaju i kasnije ih primene.

U Tehničkoj školi “Mileva Marić Ajnštajn posebno ističu dualno obrazovanje trećeg stepena za operatera osnovnih građevinskih radova i rukovaoca građevinskom mehanizacijom. Navode da privreda upravo traži zidare, tesare i armirače koji mogu da se obrazuju u pomenutoj školi.

Iz Srednje mašinske škole naročito preporučuju smerove tehničar za robotiku i tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina.

Novi smer na Sajmu obrazovanja predstavlja i Karlovačka gimnazija. Reč je o smeru istorija i geografija, koji će biti u ponudi od naredne školske godine. U toj filološkoj gimnaziji od nedavno su u ponudi i japanski i norveški jezik. Od ranije se kod njih izučavaju engleski, nemački, ruski, španski, italijanski i kineski jezik. Svi đaci uče po dva strana jezika. Tu su i klasični jezici, latinski i grčki.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments