Sastanak predstavnika Medicinskog fakulteta i KCV, traži se rešenje konflikta

       

Klinički centar Vojvodine i Medicinski fakultet u Novom Sadu dogovorili su da će rešiti problem izvođenja studentske prakse u KCV, koja je od pre dva dana zabranjena odlukom te ustanove. KCV i Medicinski fakultet potpisaće sporazum o saradnji koji će stupiti na snagu od sledeće školske godine, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Snežana Brkić istakla je da završetak letnjeg semestra na tom fakultetu neće biti ugrožen, a v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine obećao je da će izaći u susret studentima i omogućiti obavljanje nastave dok ne stupi na snagu ugovor o saradnji sledeće školske godine.

Sastanak v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine  Petra Slankamenca i prof. dr Snežane Brkić, dekana Medicinskog fakulteta održan je na incijativu pokrajinskog sekretara za zdravstvo, kako bi se rešio konflikt između te dve institucije, koje optužuju jedna drugu da nisu spremne na saradnju u interesu studenata.

Podsetimo, zbog nedefinisanih međusobnih odnosa, studentima Medicinskog fakulteta pre dva dana zabranjeno je da obavljaju teorijsku i praktičnu nastavu u KCV, što je prema rečima uprave Medicinskog fakulteta dovelo u pitanje završetak letnjeg semestra. Takva odluka izazvala je revolt među studentima.

Predlog ugovora između KCV i Medicinskog fakulteta, objavljen je pre dva dana na sajtu fakulteta, i kako ističu u toj obrazovnoj ustanovi, za njih je bio ”neprihvatljiv”. U predlogu se navodi da naknada za praktičnu nastavu za jednog studenta iznosi 10.000 dinara po semestru.

Prema tom predlogu, za specijalizante koji nisu zaposleni u Kliničkom centru, Medicinski fakultet treba da plati toj zdravstvenoj ustanovi 50.000 dinara godišnje, a 100.000 za specijalizante koji rade u KC.

S druge strane, KCV je opuživao Medicinski fakultet da je odbijao da formalno i zakonski definiše saradnju dve ustanove, što je dovelo do zabrane izvođenja nastave, kako kažu, krivicom Fakulteta, a ne KCV.

Napominjući da u ovoj situaciji najveće posledice trpe studenti i da je to nedopustivo, pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković od sukobljenih strana zahtevao je da u skladu sa zakonom i važećim pravnim propisima što pre reše nesuglasice koje imaju, kažu u Pokrajinskom sekretarijatu.

S tim u vezi, dogovor je da će rukovodstvo Medicinskog fakulteta odmah pristupiti iznalaženju krajnjih rešenja u vezi načina finansiranja praktične nastave u Kliničkom centru Vojvodine i potpisivanja sporazuma o saradnji koji je u skladu sa pravnim propisima, opravdan i neophodan, a da će Klinički centar Vojvodine do tada izaći u susret studentima Medicinskog fakulteta i dopustiti nesmetano obavljanje nastave.

Potpisan sporazum o međusobno regulisanim obavezama stupiće na snagu 15. oktobra 2018. godine sa početkom nove školske godine, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: