Foto: Pexels

Krajem godine ili početkom naredne, cena omiljenog napitka biće skuplja. Kafa koju potrošači najviše koriste u Srbiji uvozi se iz Brazila, Indije, Vijetnama i Ugande

Prema podacima ICO-a, potrošnja kafe u svetu će se do 2025. godine povećati na 25 miliona džakova godišnje.

Uzrok povećanja cene je na globalnom nivou, jer zbog nepovoljnih klimatskih uslova osušeni i oštećeni usevi u zemljama koje su najveći proizvođači ovog zrna, posebno u Brazilu. Isti problem zemlje Latinske Amerike, koje proizvode kafu, imale su i 2015. godine.

Direktorka kompanije “Nestle” za jugoistočno tržište Atana Škalko, ističe da na globalnom nivou cena sirove kafe i dalje raste u odnosu na prošlu godinu i da će to uticati i na srpsko tržište. Navodi da je glavni uzrok poskupljenja smanjeni prinosi u zemljama najvećih proizvođača, prenose Novosti.

U Srbiji se krajem ove ili početkom sledeće godine očekuje poskupljenje kafe; foto: Pexels

-Usled tih kretanja na svetskom tržištu, krajem ove ili u prvom kvartalu 2022. godine očekujemo povećanje cena u maloprodaji i u Srbiji – objašnjava Škalkova.

Još uvek se ne zna koliko bi mogla da poskupi kafa u Srbiji, a kompanije nisu voljne da se upuštaju u takve najave. Pola kilograma sirove kafe na svetskom tržištu je u januaru koštalo između 0,64 i 1,05 evra, zavisno od vrste.

Međunarodna organizacija za kafu (ICO) u svom poslednjem izveštaju za avgust, navodi da su u tom mesecu cene ove sirovine zabeležile deseti uzastopni rast od početka ove godine. Potražnja kafe konstantno raste na godišnjem nivou u proseku po 2,5 odsto.

U poslednjem izveštaju za avgust, Međunarodna organizacija za kafu navodi da od početka godine za taj mesec zabeležen deseti uzastopni rast cene. Prema podacima ICO-a, potrošnja kafe u svetu će se do 2025. godine povećati na 25 miliona džakova godišnje.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments