Foto: pixabay.com

Oralna higijena, pravilna ishrana i redovni preventivni pregledi preduslovi su za pravilan i zdrav rast i razvoj zuba.

Za zdrave zube od prvog dana

Za oralno zdravlje deteta važan je i period trudnoće majke, provera eventualne istorije bolesti porodica oba roditelja, a kasnije pravilna ishrana deteta i blagovremeno ukidanje varalica, flašica, zbog čega u novosadskom Domu zdravlja postoji praksa saradnje odeljenja ginekologije, pedijatrije i stomatologije, kaže Šef odeljenja dečije i preventivne stomatologije sa ortopedijom vilica i lica Doma zdravlja “Novi Sad“ dr Sanda Končar.

Prva poseta stomatologu preporučuje se u periodu između trećeg i devetog meseca odojčeta, odnosno, insistira se na dveposete tokom prve godine života. Taj period je važan za procene rizika nastanka oboljenja i ortodonskih anomalija i obuku roditelja o pravilnom održavanju higijene usta i zuba kod dece. Prema rečima dr Končar, u drugoj godini preporučene su dve posete stomatologu, dok je u trećoj obavezan prvi sistematski pregled. U tom uzrastu dete ima sve zube, dovoljno je komunikološki  zrelo i saradljivo, te spremno da se i motorički osposbljava i osamostaljuje da vodi računa o higijeni zuba. To je vreme i za prvu lokalnu aplikaciju fluora. U ovom periodu od izuzetne je važnosti dobra, primerena priprema deteta na novo iskustvo sredinu, mirise i zvukove, autoritete, pa je saradnja stomatološkog tima, roditelja i deteta presudna za pozitivno novo iskustvo deteta.

Najčešće oboljenje kod dece u najmlađem uzrastu je karijes ranog detinjstva ili cirkularni karijes. On je posledica nepravilnosti u ishrani česti noćni obroci, davanje (posebno noću) zaslađenih napitaka (vode, čaja, sokova), pa i produženo dojenje. Jednako su problematične i upotreba flašice i varalice, sisanje prsta.

Izuzetno je važno uobročiti dete. Naime, period između obroka bitan je za vraćanje PH vrednosti u normalu. Grickanje, svejedno kojih namirnica, sprečava regulisanje prirodne PH vrednosti u ustima.

Ukoliko se pravovremeno ne reaguje, kaže dr Končar, slede komplikacije praćene bolom i otokom, te intervencije koje nisu prijatne ni odraslom čoveku. “Ukoliko je neki tretman, ipak, neophodan, u radu sa decom važno je ispoštovati postupak – reci, pokaži, učini. To znači da se detetu pravonačinski priđe i stvori odnos uzajamnog poverenja, da mu se adekvatno objasni šta se radi, čime i na koji način; da mu se pokaže svaki instrument i tek kada dete shvati i prihvati – dela. Time se omogućava kvalitetniji trenutni rad, ali i sprečava stvaranje otpora za kasnije dolaske zubaru, preventivne preglede i eventualne tretmane”.

Redovno pranje zuba i održavanje oralne higijene (bar dva puta dnevno), upotreba adekvatne četkice i paste sa fluorom, pravilna ishrana (3 glavna obroka i 2 užine, bez grickanja između) i redovne stomatološke kontrole, preduslovi su za zdrave i jake zube.

Autor: nsuzivo.rs / Dom zdravlja “Novi Sad”

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments