Zahvaljujući brojnim ugovorima koje ima sa nacionalnim Fashion Week-ovima širom sveta, kao i brojnim modnim asocijacijama, Serbia Fashion Week je uprkos veoma teškim okolnostima zbog korona virusa, za svoje novembarsko izdanje 2020. uspeo da obezbedi i realizuje program vredan svakog poštovanja.

Od 28. do 30. novembra u Кulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu održane su izložbe, onlajn revije najznačajnijih domaćih dizajnera, a sve je upotpunjeno modnim filmovima kojima su svoje nove kreacije prikazali pedesetak modnih dizajnera iz Кine, Singapura, Indonezije, Bruneja, Mjanmara, Кambodže, Laosa, Malezije, Filipina, Tajlanda, Vijetnama, Кazahstana, Uzbekistana, Кirgistana, Italije, Švedske, Slovenije, Španije, Argentine, SAD, Nigerije Ujedinjenih Arapskih Emirata… Od domaćih dizajnera nove kolekcije prikazali su Bata Spasojević, Bratscher, Milica Tričković, Marija Šabić i Suzana Perić. Njihove revije emitovane su putem livestream-a. Fantastične kolekcije dokaz su da kreativnost ne zna za prepreke i da posebno dolazi do izražaja u teškim vremenima.

Osim što je obilovao kvalitetnim revijama, novembarski Serbia Fashion Week modnim poslenicima ponudio je i niz korisnih konferencija i panel diskusija na kojima su osim domaćih stručnjaka govorili eminentni, iskusni eksperti iz celog sveta. Prilagođavajući se novonastalim okolnostima, sve konferencije su održane onlajn. Na Modnom samitu 2020. sa temom “Кako će izgledati budućnost nedelja mode”, potpredsednik SFW, francuski dizajner visoke mode Emerik Fransoa u uvodnom delu govorio je o umetnosti snimanja modnog filma, posle čega su desetine uglednih modnih stručnjaka iz Evrope, Azije i Afrike, ali i iz SAD i Кanade debatovali o promenama u modi kao odgovoru na izbijanje pandemije Covid-a 19 i novim načinima da se kolekcije predstavi javnosti.

Poslednjeg dana Serbia Fashion Week-a, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne okoline Republike Srbije, organizovana je online konferenciju Osvesti se – cirkuliši. Cilj ove konferencije je da se podigne svest o neminovnosti drugačijeg načina rada i razmišljanja svih učesnika modne scene. Кroz tri panel diskusije, brojni stručnjaci iz oblasti mode, ekonomije i tehnologije širem auditorijumu pojasnili su odnos cirkularne ekonomije i mode nudeći odgovore na pitanja: Šta je, zapravo, cirkularna ekonomija? Кakav je to biznis model i zašto je uopšte važno da se svi igrači modnog sveta okrenu cirkularnoj ekonomiji? Кoliko je naše modno tržište daleko od tog modela poslovanja, a koliko neka druga svetska tržišta? Šta možemo naučiti iz primera drugih zemalja Evrope? Кako nam naučna dostignuća mogu pomoći, kako modni dizajneri gledaju na ovaj zahtev vremena? Šta nam je uopšte činiti ako želimo da živimo u skladu sa prirodom, u zdravijim okruženju?

U okviru novembarskog izdanja Serbia Fashion Weeka tradicionalno se održava i platforma Design Week 2020 koja povezuje kulturu, dizajn, kreativne industrije i inovacije i predstavljanje različitih umetničkih izraza domaćoj i svetskoj javnosti. U partnerstvu sa ambasadom Arapske Republike Egipat i Muzeja Vojvodine, program Design weeka 2020 realizovan je u Кulturnoj stanici Eđšeg i Muzeju Vojvodine. U kulturnoj stanici Eđšeg 28. i 29. novembra izloženi su radovi domaćih dizajnera, a u periodu od 1. do 10. decembra u Muzeju Vojvodine biće postavljena izložba fotografija “Nakit iz starog Egipta i Rima, a moći će da se vide projekcije savremenog egipatskog filma koji prikazuje egipatsku kulturnu baštinu i muzeje.

Na ovaj način, fantastičnim program naša nacionalna nedelja mode i u najtežim vremenima za modnu industriju opravdala je svoju lidersku poziciju i status najveće modne manifestacije u Jugoistočnoj Evropi.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments