Šetnja kroz kulturno nasledje starih novosadskih kafana održaće se u subotu 27. oktobra, u 16 časova u Novom Sadu.

Šetnja će početi okupljanjem ispred zgrade Matice srpske, gde je nekada bio najstariji hotel (prenoćište) sa kafanom, za koji se zna da je postojao u Novom Sadu (od 1748. do 1849 – dakle, 100 godina) i zvao se “Turski han”. Kroz vođstvo autorke ove kulturne rute, arhitektice Sonje Đordan, koračaće se centrom grada, kao mestom na kom su se desili mnogi značajni susreti akademika i interesantni politički, umetnički i društveni događaji.

Ova nesvakidašnja kulturna ruta pod imenom Balzamovanje duše delo je studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, Sonje Đordan i Mladena Jakovljevića koju su osmislili u sklopu predmeta Graditeljsko nasleđe, očuvanje i zaštita 1, pod mentorstvom profesorica dr Anice Draganić, dr Mirjane Sladić i dr Marie Silađi.

Novosadske kafane zapisale su brojna imena, kao važna sećanja iz najlepših godina svojih života. Posle nekog vremena sva ova imena otišla su u “neku drugu kafanu”. Ove kafane nudile su lek i utehu generacijama umetnika, boema, propalica, velikana i “malih” ljudi koji, osim duše, nemaju ništa. Kafana je bila mesto nastanka najvažnijih priča, i sve one su se dogodile između “dana pre” i “dana posle”. I tako večno.

O znamenitim kafanama autorka ture će govoriti na srpskom jeziku, a ova tura, kao i sve druge aktivnosti EU info kutka, besplatna je.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
besnismo
23/10/2018 15:27

odmah preko puta Matice je najleps novosdska kafana Zlatna greda sa nbajlepsim dvotistem kju je neko prodao i umesto kafne je Francuski kul centar koji je mogao da bude bilo gde.