Nova prilika da zavirite u autentični Muzej zeca biće sutra, 27. jula od 17 do 19 sati. To je druga po redu šetnja kroz ovu zanimljivu zbirku u Petrovaradinu (Koste Nađa 30), čiji je idejni tvorac umetnik i kulturni radnik Nikola Džafo. Ulaz je besplatan.

Šetnje kroz Muzej zeca deo su projekta “Šetnje kroz nasleđe” koje imaju za cilj da, iz ugla sećanja, doživljaja i iz ličnih arhiva Novosađana, ispričaju nešto drugačije priče o kulturnom nasleđu grada, a sve to u okviru projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” i pripreme Novog Sada za godinu titule.

Kolekciju čini više od 2.000 predmeta, međutim, kako kaže vodič kroz izložbu, Željko Grulović iz “Šok zadruge”, taj broj je, sigurno, znatno veći.

“Tu se nalaze ne samo predmeti poput igračkica, poput knjiga, različitih objekata koji imaju simbol zeca, tu se nalazi i dobar deo opusa koji je nastao u radionici, odnosno u ateljeu Džafo, kao i radovi drugih umetnika koji su koristili zeca, tako da postoji više od jednog razloga da se poseti ovaj muzej”, ispričao je Grulović tokom prve šetnje održane prošle subote, 20. jula.

Šetnje kroz Muzej zeca biće organizovane još jednom 3. avgusta u isto vreme.

Nikola Džafo na umetničkom projektu Muzej zeca radi više od dve decenije, a prvi put se Muzej pojavljuje u javnosti 2. septembra 2006. na 12. bijenalu umetnosti u Pančevu, što se smatra datumom njegovog osnivanja. Prva retrospektiva predstavljena je 2011. u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Kroz simbol zeca kolekcija govori o umetnosti, razvijanju ekološke svesti, društvenom angažmanu, čime ukazuje na sve mane i bolesti društva.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments