Foto: RTV

Jedna od mnogobrojinih turističkih destinacija u Srbiji ove sezone biće i Kikinda, grad na severu Banata poznat po Danima ludaje, mamutici Kiki i sovama ušarama. Pored bogate gastronomske ponude, akcenat se stavlja na rekreativni turizam, posetu kulturnih znamenja i odmor u priroda.

Ako vas ove sezone put navede na krajnji sever Banata bićete u prilici da upoznate Kikindu, lepu vojvođansku varoš poznatu po brojim manifestacijama i znamenitostima.

Na vas će najjači utisak ostaviti svakako gradski trg, poznat još u bivšoj Jugoslaviji sa velikim brojem kulturnih ustanova, kao i dosta zelenila. Upravo među tim krošnjama nalazi se i zaštitni znak grada, a to je sova ušara koja je Kikindu izabrala za svoje zimovalište najveće na svetu. Kikinda je domaćin “Dana ludaje”, nadaleko poznate manifestacije posvećene bundevi, a upravo na Trgu možete da upoznate i Kiku, popularnu mamuticu. U poslednje vreme, Kikinda je poznata i po jednoj od najlepših ulica na svetu, Generala Drapšina sa prelepim drvoredom koprivića.

“Već i sada može da se primeti da se u ulici stvara zeleni tunel, ako već pričamo o održivom turizmu koji je vezan za 21. vek i vezan je za zaštitu životne sredine. Svakako da je vredna pomena i kikindska suvača, odnosno mlin iz 1899. godine na konjski pogon” – kaže Danijel Felbab, turistički radnik.

Suvača je prava retkost na ovim prostorima, veoma dobro očuvana i za turiste prava poslatica. Za ljubitelje prirode nudi se boravak na Ribolovačkom carstvu, oazi mira i zelenila na Starom jezeru, kao i uživanje na Laguni u Banatskom Velikom Selu. Akcenat se stavlja i rekreativni turizam.

“To su divne vožnje biciklom za one koji vole rekreativni turizam, koji žele da se uključe na taj nalčin. Imamo ture do rumunske granice, desetak kilometara novom biciklističkom stazom. Verujem da će svi oni koji dođu doživeti nešto novo što ne mogu u drugom gradu i jako bismo voleli da nam pruže šansu, a mi obećavamo da se neće pokajati”, ističe Jasmina Milankov, iz Sektora za poslove razvoja Grada Kikinde.

Kikinda može da ponudi i bogat program ljubiteljima kulture. Grad je već skoro četiri decenije domaćin Internacionalnog simpozijuma skultpure u terakoti, a od nedavno poseduje i Muzej “Terra” sa jedinstvenom zbirkom.

“Poslednja velika produkcija velike terakote na tlu Evrope nastala je u vreme etrurske kulture od 8. do 6. veka pre nove ere. Od tada pa do pojave ‘Terre’ nije bilo ozbiljne produkcije. ‘Terra’ je na veliku scenu vratila velike formate u tehnici terakote”, dodaje Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Terra”.

Ulica generala Drapšina prema izboru sajta “Arhitektura i dizajn” (architecture & designe) i “Bored Panda“ izabrana je za jednu od najlepših ulica na svetu. U skladu sa smenom godišnjih doba ova ulica svake godine poprimi novo ruho. Nalazi se u samom centru grada, duga je oko dva kilometra, a posebnu lepotu joj daje drvored od oko 400 stabala.

Ovogodišnji trend u turizmu treba da iskoriste i kikindski ugostitelji i da se registruju kod Ministarstva trgovine za šemu za vaučere za odmor u Srbiji. Tako bi svi građani Srbije, koji su preuzeli ili će preuzeti vaučere, mogli da ih iskoriste i zaturistički boravak i smeštaj u Kikindi.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments