Simulacija Kulturnog centra Novo naselje danas na “Useljenju”

       

“Useljenje” predstavlja projekat kojim se započinje niz aktivnosti čiji će cilj biti  formulisanje i ispitivanje programa koji bi trebalo da se održavaju u budućoj instituciji kulture, načinima rukovođenja centra, oblicima saradnje sa različitim institucijama, organizacijama, i naravno značajem učešća sugrađana.

Projekat “Useljenje – Simulacija Kulturnog centra Novo naselje”,  održaće se danas, 9. juna u 18 časova, na Novom naselju, upravo na mestu budućeg Kulturnog centra na Novom naselju (Bate Brkića 34), a performans simbolično nazvan “Prvi radni dan” činiće:

  • Multimedijalna sala – sa različitim umetničkim performansima
  • Kafe – mesto za opuštanje i razgovor
  • Galerija – sa radovima umetnika, studenata arhitekture i uspomenama Novog naselja
  • Uprava – gde će građani moći da daju svoje sugestije za rad budućeg Kulturnog centra
  • Radionica – uz upoznavnje sa 3D vajarstvom i virtuelnim skulpturama
  • Soba nauke – uz istraživanje i posmatranje Sunca pomoću teleskopa
  • Biblioteka – koja sadrži knjige koje pomažu onima u nevolji
  •  NKN klub – u kom će se održati diskusija pod nazivom „Etika medija – delikatan balans”
  • Umetnička rezidencija

Ovaj performans nastao je kao proizvod umetničke rezidencije dva umetnika, litvanskog reditelja Gildas Alekse i arhitekte iz Portugala Pedra Lećitaa, uz zajednički rad sa lokalnim umetnicima kao i zajednicom.

Simulacija prvog radnog dana obilovaće različitim sadržajima koji su smešteni u “prostorije” koje jedan Kulturni centar treba da ima. Podsetimo, prošlog vikenda održan je prvi deo performansa pod nazivom “Otvaranje KC NN”, gde su glumci Tragos teatra, pod palicom litvanskog reditelja simbolično otvorili buduću instituciju kulture na Novom naselju i započeli “gradnju” tog objekta. Interaktivna instalacija portugalskog umetnika, na samom događaju u nedelju, ali i u budućnosti služiće kao otvoreni galerijski prostor za izložbe, pozornica za različite performanse, ekran za projekcije i svojevrsno igralište za sve žitelje Novog naselja.

“Magic Carpets” je platforma nastala sa idejom pružanja podrške umetnicima u nastajanju, podsticaja mobilnosti među umetnicima iz različitih zemalja, povećanje vidljivosti njihovog rada sa željom da se iz te podrške i stvaralaštva osnaži uticaj na umetničku produkciju i stvore trajni efekti.  Projekat realizuje trinaest partnera iz cele Evrope. U pitanju su organizacije i institucije iz Litvanije (kao vodeći partner), Italije, Austrije, Irske, Hrvatske, Velika Britanije, Portugala, Nemačke, Rumunije, Letonije, Češke i Gruzije, a među njima je i organizacija iz Srbije – “Novo kulturno naselje” iz Novog Sada.

Takođe jedan od ciljeva projekta je izlazak kulture i umetnosti na ulice tj. približavanje građanima, u otvorenom prostoru. Razmišljanje i stvaranje u vaninstitucionalnom domenu, neograničenost u idejama, slobodoumnost, promena, samoposmatranje, uviđanje sličnosti na ljudskom nivou sa ostalim zemljama i prepoznavanje kolektivne problematike su “Magic Carpets” misija.

Projekat je podržan od strane programa Evropske unije “Kreativna Evropa” i Ministarstva kulture i informisanja.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: