Foto: Beta/Milan Obradović
Ministar finansija Siniša Mali istakao je za Blic da je Srbija za prvih šest meseci ove godine imala stopu privrednog rasta od 7,6 odsto, a očekivanja su da će biti među prve tri zemlje u Evropi po brzini rasta i dinamici oporavka.

-Važan je i podatak da je naš kumulativni rast od 2017. godine, kada je završena fiskalna konsolidacija, do ove godine iznosio 17,2 odsto. U istom periodu Hrvatska je imala kumulativni rast od 5,4 odsto, Severna Makedonija 6,4 odsto, Crna Gora 8,4 odsto, Bosna i Hercegovina devet procenata i Albanija 11,4 odsto – naveo je Mali.

Ministar navodi da očekuje da će privredni rast za celu godinu iznositi najmanje 6,5 odsto, a za 2022. godinu najavaljuje povećanje penzija, plata i minimalnih zarada.

Kada je reč o direktnim stranim investicijama one su u prvih sedam meseci ove godine iznosile dve milijarde i 72 miliona dinara, što je za oko 30 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar je naveo i da je budžetom za ovu godinu za kapitalne investicije opredeljeno oko 430 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Srbija je 2012. godine imala pad privrede od minus 0,7 odsto, BDP je u apsolutnom iznosu bio 33 milijarde evra a danas je 51,3 milijarde, strane direktne investicije su 2012. činile 2,2 odsto BDP i to neto, dok su na primer u 2019. imale učešće od 7,7 odsto u BDP-u istakao je ministar.

Mali je posebno ukazao na veliku pomoć privredi i građanima za prevladavanje posledica epidemije korona virusa za šta je, kroz tri paketa, izdvojeno oko osam milijardi evra, odnosno 17,4 odsto BDP-a.

nsuzivo.rs/ b92.net

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments