ŠIROKO SRCE NOVOSAĐANA: Dodeljene plakete dobrovoljnim davaocima krvi

       

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se obeležava 14. juna, dodeljene su plakete ”Široko srce” za višestruke dobrovoljne davaoce koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv.

Plaketu ”Široko srce” dobilo je i devet kolektiva. Za ostvarenih 100 davanja plaketu je dobilo pet davalaca krvi, za 75 davanja 25 davalaca, a za 50 davanja 58 davalaca. Među njima je i Ljubomir Rakić koji je krv dao preko 100 puta.

”Preko 35 godina dajem krv i ovo je jedna vrsta našeg testamenta društvu i naše nastojanje da ga učinimo boljim i humanijim”, rekao je Ljubomir Rakić.

U Novom Sadu je tokom 2017. godine prikupljeno preko 13 hiljada jedinica krvi.

”Posebno nas raduje što imamo 2400 prvih davanja. Crveni krst dobro sarađuje sa novosadskim srednjim školama i Univerzitetom kao i sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, a tako će nastaviti i ubuduće”, naglasio je sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić Dragan Lazić.

Direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine dr Sanja Bogdanović zahvalila je svim davaocima krvi na njihovoj humanosti i nesebičnosti i uputila im čestitke povodom ovog međunarodnog praznika.

”Oni su nam izuzetno dragoceni, kao i saradnja sa Crvenim krstom koji nam pomaže u organizovanju akcija za prikupljanje krvi i lečenje pacijenata. Želim da pozovem i ostale građane koji do sada nisu dali krv da se uključe u porodicu davalaca, a to mogu učiniti u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine koji se nalazi u Hajduk Veljkovoj ulici br. 9 a”, rekla je dr Sanja Bogdanović.

”Budite tu za druge. Dajte krv. Podarite život” je ovogodišnji moto Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada ovaj datum obeležava kao i prethodnih godina brojnim tribinama, svečanostima i manifestacijama, kao i fokusom na globalnu medijsku kampanju radi podizanja javne svesti za potrebom i važnošću sigurne i blagovremene snabdevenosti krvlju.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments