Na četvrtom studentskom takmičenju “Devogame” koje je održano u Parizu, studenti FTN-a Inženjerstva informacionih sistema osvojili su drugo mesto za svoj projekat na temu prevencije i smanjenja posledica poplava uz pomoć AI tehnologije pod nazivom “Sistem za sprečavanje poplava“.

U konkurenciji najboljih studenata iz Francuske, Nemačke, Holandije, Saudijske Arabije i Portugalije, Sara Havzi, Marko Puzović i Sebastijan Кokai predstavljali su Srbiju u finalu ovog takmičenja koje organizuje kompanija Devoteam, jedan od najznačajnijih aktera korporativnog savetovanja u oblasti inovativnih tehnologija i menadžmenta.

Uz čiju pomoć će biti zasađen veliki broj stabala drveća, pri čemu će prioritet imati područja koja najčešće trpe poplave. Oni su, pod mentorstvom Teodore Lolić, asistentkinje na Кatedri za informaciono-komunikacione sisteme Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, predstavili svoj projekat koji će obrazovati društvo i podizati svest ljudi o rizicima od poplave. Njihov projekat koji su osmislili zasniva se na primeni tehnologije sistema DroneSeed

Prema rečima Sare Havzi, takmičarima je bilo posebno interesantno sagledavanje načina na koji razmišljaju studenti iz drugih zemalja, a ono što su uočili kao svoju veliku prednost jeste interdisciplinarno znanje koje stiču na FTN-u i svom studijskom programu.

“Svi timovi su bili zaista kvalitetni i sve ideje su bile odlično razrađene. Кljuč našeg uspeha bila je sposobnost da obuhvatimo sve aspekte što nam je omogućio studijski program Inženjerstvo informacionih sistema koji studiramo. Zato mi nismo imali problem da sa žirijem razgovaramo, s jedne strane o poslovnom planu, marketingu i komunikacijama, a sa druge o veštačkoj inteligenciji, čipovima, senzorima i aplikaciji koju smo osmislili”, navodi Sara i zaključuje da su za studente vrlo značajna ovakva takmičenja, jer zahvaljujući kompanijama kao što je Devoteam, oni mogu da primene ono što su naučili na fakultetu i pre nego što izađu na tržište rada kao inženjeri.

Ovo takmičenje se sastojalo iz više etapa i ukupno je okupilo oko 1.245 učesnika. Finalu u Parizu su prethodile virtuelne igre u kojoj su učestvovali studenti inženjerskih fakulteta, poslovnih škola i internacionalnih univerziteta, nakon čega je usledilo polufinale. Lokalno polufinale je u svakoj zemlji okupilo ukupno trideset ekipa, koje su imale zadatak da tehnološkim rešenjem odgovore na planetarnu katastrofu, sa ciljem da se spase čovečanstvo. Na kraju, šest ekipa je odabrano za finalno nadmetanje na komu su studenti predstavili svoje projektu u formatu TEDx pred renomiranim četvoročlanim žirijem koji je bio sačinjen od rukovodstva kompanije Devoteam i predstavnikom veb-sajta Studyrama.

Ekipe su ocenjivane na osnovu kreativnosti i inovativnosti, dodatne vrednosti projekta, korisničkog iskustva, potencijala kratkoročnog pokretanja, budžetske izvodljivosti i kvaliteta usmene i pisane prezentacije. Prvo mesto odnela je ekipa studenata Fakulteta inženjerstva Univerziteta u Portu iz Portugala.

Autor: nsuzivo.rs/FTN

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments