Foto:iStock
Sa prvim danima septembra i polaskom dece u škole, centri za bezbednost apeluju na značaj edukacije i prevencije nasilja među đacima. Kako ističu iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu (DBA) škola je jedno od najčešćih mesta gde se događa neka vrsta nasilja, bilo ono fizičko, verbalno, psiholosko ili socijalno nasilje.

Iz ove organizacije napominju da deca koja se ponašaju nasilno ne znaju da je takvo ponašanje loše. Ona mogu biti podsticana od strane drugih na nasilno ponašanje, ili oponašaju stariju braću, sestre ili ljude kojima se dive. Oni često ne znaju bolje načine komuniciranja s vršnjacima ili prolaze kroz neke probleme, pa to pokazuju kroz nasilje.

Ističu da deca ne moraju uvek biti uključena u čin nasilja, mogu biti i organizatori grupe, tj. podsticati i nagovarati druge da se nasilno ponašaju. Deci koja se ponašaju nasilno takođe treba pomoći, a ne samo kazniti ih.

-Ako se njima ne pomogne, oni će odrasti u nasilne odrasle ljude i nasiljem će rešavati svoje problem – ističe Petar Turčinović, potpedsednik izvršnog odbora DBA.

Vršnjačko nasilje se najčešće dešava u školi i to u vreme odmora u učionici, na hodniku ili u dvorištu. Po pravilu, u tim situacijama, odrasli nisu prisutni. Nasilje među vršnjacima se dešava i pre početka nastave ili po završetku, na putu u školu ili pri povratku kući. Školska dvorišta i igrališta su mesta na kojima deca provode svoje slobodno vreme i često su mesta gde se dešava vršnjačko nasilje.

Kako navode iz Centra za bezbednost DBA, deca koja su izložena nasilju često su fizički povređena, postaju plašljiva, ne žele da idu u školu, slabije uče, promenjivog su raspoloženja, a ponekad i ona postaju nasilna.

Kako smatraju u ovom Centru, škola treba da preuzme primarnu ulogu u prevenciji i zaštiti dece od nasilja, da kao institucija bude vaspitno obrazovna ustanova, a u rešavanju ovog problema moraju da budu uključeni i država, roditelji, kao i organizacije civilnog sektora.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
gizi
11/09/2021 13:16

Ključno je roditeljsko vaspitanje !