SLAVIMO SVECA KOJI JE NAROČITO BIO OŠTAR PREMA DEMONIMA Njegov razgovor sa zlim duhom i dalje se prepričava

Foto: Profimedia/ilustracija

Sveti Partenije bio je sin đakona iz grada Melitopolja. Još kao dete dobro je pamtio reči jevanđelja, i trudio se da ih ispuni.

Naselio se kraj jednog jezera gde je lovio ribu, prodavao i delio siromasima, a po Božjem sudu bio je izabran za episkopa lampsakijskog. Partenije je očistio grad od bezbožaca, hramove zatvorio, a mnoge crkve sagradio. Molitvom je lečio svaku bolest, a naročito je oštar bio prema zlim dusima.

Dugo je živeo sveti Partenije i pokazao na delu svoju obilnu ljubav prema Bogu i ljudima. Preselio se u večni pokoj Hristov u IV veku.

Tropar

Bože otaca naših, čini uvek sa nama po Tvojoj krotosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš.

Razgovor sa zlim duhom

Jednom kada je hteo da istera zlog duha iz nekog čoveka, duh ga je molio da ga ne izbaci: – Daću ti ja drugog čoveka, u koga možeš ući i u njemu živeti – reče mu Partenije. Upita ga zli duh: – Ko je taj čovek? – Ja sam taj čovek – odgovori mu svetitelj – uđi i budi u meni. Čuvši to, zli duh pobeže kao ognjem opaljen, vičući: – Kako bih ja mogao ući u dom Božji?

alo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti