Zašto da idem kod stomatologa kad me ništa ne boli? Da li ste ovo nekada rekli? Budite iskreni prema sebi. Sačekaćete da nešto počne da boli, pa da malo više boli i na kraju kada neizdrživo boli- znate gde da se javite. Da li je ovo najbolji izbor ili postoji nešto bolje što možete da uradite za sebe i svoje zdravlje?

Redovna kontrola kod stomatologa je bitna za održavanje zdravlja usta i zuba. Kroz naša usta prolazi hrana i piće tokom dana. Naši zubi učestvuju u procesu varenja hrane tako što je usitnjavaju. Značajno je da održavamo ovaj sistem zdravim. Da li upaljene desni mogu da daju potporu zubima? Da li polomljeni zubi mogu da usitne hranu? A šta mislite o neprijatnom zadahu iz usta?

Zašto je korisna redovna kontrola kod stomatologa?

Jednom u šest meseci ili bar jednom godišnje trebalo bi da posetite stomatologa. Na redovnoj kontroli stomatolog će pregledati stanje vaših usta i zuba, da li su sve plombe funkcionalne, da li možda ima oštrih ili hrapavih ivica koje treba ispolirati, kakvo je stanje desni i da li postoji zubni kamenac i zubni plak, kao i da li se pojavio neki novi karijes. Ako postoji nešto što bi trebalo sanirati to će vam saopštiti, ako treba korigovati način pranja zuba, dobićete savete o održavanju higijene usta i zuba.

Stalno održavanje zdravlja usta i zuba

Ako imate kontinuitet u održavanju higijene usta i zuba kod stomatologa- redovnim uklanjanjem zubnog kamenca, nećete doći u situaciju da imate obilje zubnog kamenca koje pritiska i uništava desni vodeći vas sigurnim putem u parodontopatiju koja se može završiti gubitkom zuba. Takođe, neće se desiti da neki karijes imate dugo i da on napreduje i uništi zub u potpunosti. Neće se desiti ni da imate neprijatan zadah o kome stalno morate da razmišljate. Neće se desiti da ne možete od srca i široko da se nasmejete u društvu. Redovnim kontrolama stanje usta i zuba uvek će vam biti jasno, imaćete uvid u situaciju, znaćete šta je na redu za popravku, uštedećete vreme i novac, jer su procedure poput terapije početnog karijesa i uklanjanje zubnog kamenca neuopredivo povoljnije od kompletne sanacije svih zuba u vilici zbog uznapredovale parodontopatije ili frakture zuba zbog nelečenog karijesa.

Vaši zubi i desni su organ koji omogućava da se hranite, žvaćete i gutate hranu. Zdravlje ove regije je izuzetno bitno, nelečene infekcije u ustima mogu dovesti do zdravstvenih problema, pojave gnojnih otoka, bola zuba, gubitka zuba, upale desni. Redovna kontrola omogućava stomatologu da identifikuje problem pre nego što se on pogorša i postane ozbiljan.

Ko treba da ide na redovne kontrole kod stomatologa?

Bilo bi dobro da svi redovno posećuju stomatologa, da se ova navika usvoji još od najranijeg detinjstva i održava kasnije tokom života. Ako dolazite na redovne kontrole i sve procese otkrijete u početnim fazama, terapija će najverovatnije biti jednostavna, neće biti potrebe da dolazite više puta, a vaša usta i zubi biće zdravi i čisti.

Na kontrolnom pregledu stomatolozi iz Smile Time tima obučiće vas kako da pravilno održavate higijenu usta i zuba, pokazati kako se pravilno koristi zubni konac, dati instrukcije kada je neophodno koristiti zubni konac, tečnosti za ispiranje usta i interdentalne četkice. Uvek je dobro dobiti dobar savet, a naročito ako se radi o zdravlju.

Promo tekst

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments