Pinokio, foto: SNP

Na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u maju i junu naći će se tri baleta – Pinokio, Uspavana lepotica i Grk Zorba.

Pinokio, 8. i 10. maja i 6. i 9. juna, scena „Jovan Đorđević”, 19.00

Najnoviji raskošan i maštovit klasičan balet, „na špic patikama”, Pinokio je osvojio srca publike. Praizveden u SNP-u 28. aprila, uoči Svetskog dana igre, na muziku kompozitora Nodara Čanbe, libreto i koreografiju Dragana Jerinkića, Pinokio je bajkovita priča, drugačija od Kolodijeve priče o drvenom nestašnom lutku, a na repertoaru je još 4 puta do kraja sezone: 8. i 10. maja i 6. i 9. juna, na sceni „Jovan Đorđević”, s početkom u 19.00 časova. U osnovi libreta je Đepetov san, jedna nova koreografska fantazija sa elementima komike, dramskim momentima i muzički uzbudljivim scenama, plesnim deonicama i karakternim igrama. U lakoj i prozračnoj atmosferi otvara se novi svet – svet Morskog kraljevstva sa meduzama, školjkama, sirenama. Kraj ove fantazije je drugačiji i neočekivan…

Diriguje Aleksandar Kojić, scenograf je Dalibor Tobdžić, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič, a balet izvode solisti i ansambl Baleta SNP-a. Učestvuje Orkestar Opere SNP-a.

Uspavana lepotica, 23. maja, scena „Jovan Đorđević”, 19.00

Uspavana lepotica, foto: SNP

Okosnica repertoara Baleta SNP-a na kojoj će se i publika i njeni akteri napajati lepotom prave akademske baletske igre na muziku P. I. Čajkovskog. Privlačnost ovog dela nalazi se u raskošnoj slikarskoj i koreografskoj inscenaciji, gde veliki baletski ansambl, s mnogobrojnim solistima, pokazuju igračke tehnike, svoju muzikalnost i suptilnost kroz varijacije i igre parova. Koreografija Vladimira Logunova u najvećoj meri sledila je originalno delo Marijusa Petipaa. Njeni najdragoceniji delovi – veliki duet i solističke varijacije imaju pravi značaj za ostvarenje poruke ovog briljantnog baleta. Scenografija Borisa Maksimovića i kostimi Mirjane Stojanović Maurič veliku scenu Srpskog narodnog pozorišta, učinila je pravim raskošnim mestom za bajku o dobru i zlu.

Diriguje Aleksandar Kojić, a u ulogama su prvaci i solisti Baleta. Učestvuju ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Grk  Zorba, 16. juna, scena „Jovan Đorđević”, 19.00

Grk Zorba, foto: SNP

Obnovljen, koreografski osvežen (koreograf i reditelj Krunislav Simić) baletski spektakl Grk Zorba, na repertoaru je u subotu, 16. juna. Ubudljiva igra podmlađenog ansambla, kultna muzika sa folklornim elementima i neizbežnim sirtakijem, novi kostimi i scenografija, tonalitetom topliji i svedeniji, prate univerzalnost teme, priču koja u osnovi apostrofira ljubav, prijateljstvo i životnu snagu i radost. Grk Zorba, sanjar i lutalica koji je voleo život i nosio se sa tuđim i svojim nevoljama i njegov prijatelj, mladi engleski pisac Nik, koji je želeo da pronađe svoj mir u drugačijem svetu, zajedno savlađuju životne nedaće i ljubavne nesreće. Preokreću surovost nemilih posledica u trijumf volje za suživotom i prijateljstvom, uvlačeći sve u igru i pesmu – u sirtaki.

Koreograf i reditelj je Krunislav Simić, diriguje maestro Aleksandar Kojić, scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostime Mirjana Stojanović Maurič. Učestvuju solisti i ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici SNP-a i važe redovni popusti.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments