Povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine, koji se obeležava danas 5. juna, šoping centar Promenada iznela je impresivne rezultate svoje ekološke kampanje “Priroda zahvaljuje”.

Početkom ove godine, a u skladu sa propisima i Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom, Promenada je pokrenula kampanju u nameri da ohrabri odgovorno ponašanje svojih partnera i posetilaca. U prvoj fazi, širom šoping centra, na strateški odabranim lokacijama postavljene su stanice za selektivno odlaganje otpada, koji je podeljen na: papir, karton, plastiku, aluminijum i staklo. Instalirano je ukupno 50 reciklažnih punktova, od čega 30 unutar objekta, a 20 van šoping centra. U okviru druge faze ovog programa, restoranima i kafićima koji posluju u sklopu Promenade omogućeno je selektivno odlaganje otpada od hrane, a količina plastike za jednokratnu upotrebu u ugostiteljskim objektima je znatno smanjena.

Koliki efekat je ova kampanja imala na čistoću grada, a naročito okruženje šoping centra, najbolje pokazuju podaci o količini prikupljenog reciklažnog materijala.Od početka godine, šoping centar Promenada, kroz svoj program očuvanja životne sredine, prikupio je više od 64 tona kartona, preko 3 tona plastike, 360 kilograma stakla i 16 kilograma aluminijumskih limenki.

Iz Promenade poručuju da se njihovi napori u želji zaštite životne sredine, ne zaustavljaju na kampanji “Priroda zahvaljuje”. Celokupna struja koju koristi ovaj centar dobijena je iz obnovljivih izvora energije, a menadžment najpopularnijeg novosadskog šoping centra navodi i da će u bliskoj budućnosti na krovu njihovog objekta biti postavljeni solarni paneli, čime bi se ostvarila velika ušteda u potrošnji električne energije.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Clark Kent
05/06/2021 20:29

Za početak neka pošume okolo Promenade, toliki TC se izgradio gde je mogao biti park. Neka uzmu i pošume zelenu površinu, tj. ono što je od nje ostalo.