Foto: POINTPULSE

Prvog dana rada SOS telefona, nijedan novinar nije prijavio da mu je ugrožena bezbednost.

Besplatni SOS telefon – 0800 100 115, od juče je u funkciji i dežuran je 24 sata, sedam dana u nedelji. Može se prijaviti svaka situacija koja proizvodi osećaj ugroženosti zbog bavljenja novinarskom profesijom, a novinare i medijske radnike savetovaće četiri pravnika s iskustvom o uvoj oblasti.

Oni koji prijave ugrožavanje bezbednosti, na ovom broju telefona dobiće i informacije o kontakt tačkama policije i tužilaštva koje su nadležne za region u kojem rade ili u kojem je počinjeno delo, uz uputstvo o tome na koje je sve načine moguće realizovati prijavu. Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, bilo je nekoliko poziva Građana i novinara koji su želeli da provere da li telefon radi, kao i da iznesu svoje mišljenje o radu medija.

– Pozivi nisu imali veze sa aktuelnim pretnjama, zbog kojih je osnovana linija. Ako je reč o krivičnom delu koje se goni po privatnoj tužbi, dobiće detaljnija uputstva o proceduri i načinu na koji  je moguće podneti tužbu, kao i o tome gde potražiti besplatnu pravnu pomoć, u slučaju da je potrebna – kaže Matić.

Matić navodi da je u pripremi aplikacija i sajt bezbedninovinari.rs na kojima će se nalaziti
sve relevantne informacije o zaštiti bezbednosti novinara, kontakt tačkama u nadležnim
institucijama, studije slučajeva, domaći i međunarodni standardi, kao i informacije o
aktuelnim slučajevima.

B. Jovović

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments