Sos ženski centar poziva organizuje događaj pod nazivom “Nasilje ima jedno lice“ koji će se održati 7. oktobra sa početkom u 20 časova u KC LAB-u. Reč je interaktivnom događaju baziranom na elementima “žive biblioteke“.

Ono što je razlika da se u ulozi žive knjiige ne nalaze žrtve nasilja već volonterke i aktivistkinje Sos ženskog centra koje pričaju priču žena koje su pretrpele nasilje i koje se na taj način nalaze u ulozi modela. U paru sa njima nalazi se i druga volonterka u ulozi kustoskinje koja posetiocima daje činjenice o nasilju. Volonterka u ulozi modela tj žive knjige priča priču koja je bazirana na realnim događajima ali izmenjena u cilju zaštite podataka o ličnosti. Svi posetioci će moći da razgovaraju sa modelom, da postavljaju pitanja a da od kustoskinje ove neobične “izložbe“ dobiju informacije o nasilju.

“Ideja je da na ovaj način približimo posetiocima dinamiku nasilja u pororici „iznutra“, iz ugla onih koje su preživele nasilje kako bismo prenele poruku da je svačija priča jednako važna, smanjili narezumevanje prema fenomenu nasilja, dinamiku i prebacvanje krivice na žrtvu. Verujemo da je za nasilje odgovoran samo onaj ko nasilje čini. Verujemo da ni jedna žrtva ne bira niti želi nasilje. Verujemo da je žrtvi neophodna podrška kako bi izašla bezbedno iz situacije nasilja. Nadamo se da ćete posetiti naš događaj i važne poruke čuti iz prvog lica od naših vrednih volonterki”, navosi se u saopštenju organizatora.

Dođajaj se organizuje u okviru festivala AFŽ: Kultura nenasilja-program uživo koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo i Fondacija Jelena Šantić.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments