U Banjaluci je danas potpisan sporazum o saradnji Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srpske, kojim se uređuju međusobni odnosi radi realizacije zajedničkih projekata s ciljem unapređenja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti.

Sporazum su potpisali pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević.

Cilj sporazuma je unapređenje visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti, posebno u pravcu njihove internacionalizacije, digitalizacije i povezanosti sa inovativnim rešenjima u privredi.

Rajčević je rekao da Srpska i AP Vojvodina imaju dobru saradnju, te da ovaj sporazum predstavlja konkretan iskorak.

Dokumentom je predviđena i saradnja Univerziteta u Novom Sadu, čiji je osnivač AP Vojvodina, sa javnim univerzitetima Srpske – u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Naglasak je stavljen na zajedničko učešće istraživačkih timova, koje će činiti istaknuti naučnici, saradnici i studenti partnerskih institucija.

“Saradnja će se ogledati u finansijskoj podršci, a želimo da preuzmemo dobru praksu Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, koji je jedan od najboljih u regionu. Ovaj fakultet je predvodnik u komercijalizaciji znanja. Cilj je, pre svega, da elektrotehničke fakultete sa naša dva univerziteta usmerimo na dobre prakse”, istakao je Rajčević.

Sekretar Milošević je rekao da je važno da prednosti koje ima Vojvodina, odnosno primeri dobre prakse koje primenjuje, postanu i prednosti Republike Srpske.

On je naglasio da je veza nauke, visokog obrazovanja i privrede zajednički interes, a da će u izboru naučnih timova biti istaknuti naučnici, profesori i studenti. Dodao je da je predstavnicima akademske zajednice i resornog ministarstva RS upućen poziv da posete 15. Međunarodni sajam obrazovanja “Putokazi” i da 15 studenta iz Republike Srpske boravi na Кopaoniku sa studentima iz Novog Sada i Prištine.

“Nama je važno da naše prednosti budu vaše prednosti, da vaše prednosti budu i deo našeg kvaliteta visokog obrazovanja, unapređenja didaktičko-metodičkih osnova, ali i naučnoistraživačke delatnosti, koja sve više postaje internacionalna, digitalizovana i aplikativna. Ovaj sporazum neće biti papir, nego živa praksa koja će unaprediti rad univerziteta u Novom Sadu, Banjaluci i Istočnom Sarajevu”, istakao je Milošević.

Sporazum je nastavak dobre saradnje AP Vojvodine i Republike Srpske, nakon što je 2017. godine potpisan Protokol o saradnji u oblastima infrastrukture i mogućnostima zajedničkog apliciranja za privlačenje sredstava iz međunarodnih fondova za oblasti privrede, zdravstva, obrazovanja i kulture.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments