Nemojte razmišljati samo o uživanju i opuštanju. Morska plaža pored ugođaja nosi i opasnosti

 

Pored kupaćeg kostima, japanki, peškira i letnje garderobe, najbitnija stvar u vašem koferu prema rečima stručnjaka jeste krema sa zaštitnim faktorom koja odgovara baš vašem tipu kože. Iako je izlaganje suncu u umerenim količinama zdravo za kožu i pospešuje vitamin D, često preteramo sa sunčanjem zbog čega na koži mogu nastati mnoga oštećenja, a ujedno se podstiče ubrzano starenje.

 

Potrebno je da na kremama uvek piše da štite i protiv UVA i UVB zračenja. U protivnom krema neće pružiti adekvatnu zaštitu

NE KUPUJTE BEZ ČITANJA

– Neophodno je štititi kožu koja je direktno izložena lošem UV zračenju. Treba nositi laganu, komotnu odeću, gledati da odećom bude prekriven što veći deo tela. Naravno, koristiti kreme protiv UV zračenja. Preporučuju se kreme faktora 30 i više. I potrebno je da na kremama uvek piše da štite i protiv UVA i UVB zračenja. U protivnom krema neće pružiti adekvatnu zaštitu – istakla je dr Marija Marković, specijalista opšte medicine.

Kako doktorka dodaje, u letnjem periodu, kada su visoke temperature i visoko UV zračenje, moramo se dodatno štititi. Treba izbegavati boravak napolju između 11h i 17h, a ukoliko nam obaveze to ne dozvoljavaju, izbegavati direktno izlaganje suncu, tražiti hladovinu i sa sobom uvek imati flašicu vode.

Savetuje se konzumiranje namirnica poput šargarepe, nara, kurkume, paradajza i ribe.

POSETA DERMATOLOGU

Pored toga, neophodno je izbegavati sunce kada je u zenitu, ne sunčati se predugo. Osim kože, štititi kosu i usne sredstvima za negu i zaštitu, voditi računa o ishrani koja treba da se zasniva na unošenju vitamina C i karotenoida. Savetuje se konzumiranje namirnica poput šargarepe, nara, kurkume, paradajza i ribe.

Nakon povratka sa letovanja, poželjan je odlazak kod dermatologa koji će pregledom ustanoviti da li je došlo do bilo kakve promene koja nije vidljiva golim okom. Na taj način se na vreme može uočiti da li je neki od mladeža neophodno ukloniti kako bi se sprečio nastanak malignih promena.

Sanja Kužet

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Anja
15/07/2021 09:04

Zasto je ovo vazno bas za Tursku?

milošnastić-wuk
15/07/2021 09:34
Reply to  Anja

Zato što je promo za Tursku,mora se od nečeg živeti

Игор
15/07/2021 10:30

Какви сте болиди постали, а некада су вам наслови били интересантни. Поздрав за копи пејст АЛО БЛИЦ КУРИР итд наслове

Smrad
15/07/2021 13:09

Objesite se sa ovim naslovima bukv

Detelinarac
15/07/2021 16:48

…..sto kazu i ostali, nekada ste bili normalni a sada ste kurir postali…

Stanko
16/07/2021 01:15

A joj u sta ste se pretvorili. Zao mi je sto ste krenuli pogresnim putem, ide unlike i necemo vas vise pratiti. Politika, ovakvi naslovi za fkng kremu za suncanje, dno dna ste postali. Aj zbogom zauvek!