Foto: Tanjug /Miloš Milivojević
Srbiji je predat novi Štadlerov brzi voz, prvi od ukupno tri koja su kupljena od švajcarske kompanije “Štadler bušnang AG”, a primopredaji je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić. On je poručio da će brza pruga od Beograda do Novog Sada biti otvorena za saobraćaj krajem februara ili 1. marta.

Predsednik Aleksandar Vučić provozao se novim Štadlerovim brzim vozom i istakao da su brze pruge i moderni vozovi nova slika naše zemlje.

Naglašava da danas, suprotno tome, Srbija može da se pohvali kupovinom tri ovakve fantastične garniture vozova, vredne gotovo 52 miliona evra, kojima ćemo uskoro moći da se vozimo po najmodernijim prugama.

Predsednik kaže da će oko 15. novembra početi testiranje pruge Beograd–Stara Pazova, a da će oko Božića 2022. godine krenuti i testiranja pruge Stara Pazova–Novi Sad, te da očekuje da će danas promovisani brzi voz u komercijalnoj upotrebi biti oko 1. marta sledeće godine.

Foto: Tanjug /Miloš Milivojević

U vozu ima ukupno 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. Takođe, postoji internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta, kao i mesto za bicikle, prtljag, aparatima za kafu, sokove.

Zahvalio je Šavajcarskoj i na pomoći koju je pružila Srbiji u uvođenju dualnog obrazovanja, koje nam daje prednost u odnosu na druge zemlje.

Dodao je da će takvi vozovi saobraćati i ka Nišu, Dimitrovgradu, Preševu…

Voz je opsosobljen za ETCS (Evropski sistem upravljanja vozovima) – oblik signalizacije koji koriste mnoge evropske zemlje koje mogu vozovima da upravljaju iz centra. U “Srbija vozu” ističu da je Srbija dobila prvi voz prilagođen tom sistemu.

-Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja. Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će biti jeftinija, a trajaće od 48 do 52 minuta- rekao je ranije Momirović.

Predsednik se obratio novinarima posle primopredaje novog voza, osvrnuo se na navode iz medija kako neki ministri ne žele da se vakcinišu protiv koronavirusa.

-Verovatno ću to uraditi na sajmu. Ne znam ko nije vakcinisan u Vladi Srbije, mislim da je to izuzetno neodgovorno prema građanima. To je sve što imam da kažem- naveo je Vučić.

Predsednik je, takođe, prokomentarisao epidemiološku situaciju u zemlji. Naveo je da brojevi padaju, ali je istakao da koronavirus u Novom Sadu i dalje ne jenjava.

nsuzivo.rs/ rts.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Борис
29/10/2021 17:18

Обожавам возове.
Једва чекам

Dušan
30/10/2021 08:35

Jasno mi je za internet, a jasno je i ko će da se vozi ovakvim vozovima! Nigde ne vidim police za smeštaj torbi i cegera. Verovatno ima masto samo za najskuplji mobilni i laptop!

Борис
30/10/2021 19:10
Reply to  Dušan

Ово је експред воз а не пијачни.
У осталом на пијаци су само препродавци

Slobodan
31/10/2021 08:20

Takvi su svi vozovi u inostranstvu. Stvari i koferi se odlažu između vagona gde su toaleti. Samo što će kod nas biti teško sačuvati svoje stvari, jer se dosta krade, na žalost…..

Last edited 1 godina ranije by Slobodan