Kulturna stanica Eđšeg je u subotu, 17. avgusta, postala portal u drugo doba. U saradnji sa udruženjima za srednjovekovnu kulturu i tradiciju “Crveni Gavranovi”, “Beli Vukovi” i Savezom srednjovekovnih borilačkih sportova Srbije, kulturna stanica Eđšeg je dobila izgled jednog pravog dvorca.

Prvi srednjovekovni festival u ovom obliku, “MačFest”, je za preko 1000 posetilaca, tokom 12 sati trajanja festivala, približio neke od aspekata srednjovekovnog života.

Tokom dnevnih aktivnosti, sugrađani su mogli da vide kako se pravi srednjovekovni oklop, pleteni kaiševi, drvorezi, ali i da prisustvuju predavanjima renomiranih profesora, koja su i sa istorijske i književne strane obrađivala period Srednjeg veka.  Na srednjovekovnom marketu bili su izloženi ručni radovi, slike, društvene igre koje je klub društvenih igara “Gaming centar” posebno odabrao za najmlađe, ali i one starije, a knjižara “Laguna” izložila je tematski odabrane knjige.

Na košarkaškim terenima, svi su se mogli oprobati u streličarstvu i mačevanju, a za mlađe od 13 godina su učestvovali u radionici #Dizajnirajsvojštit i osvoje štit dizajniran po pobedničkom crtežu.

U večernjim časovima, organizovan je turnir u streličarstvu, a najboljima su dodeljene medalje, nakon čega je publika gromoglasnim aplauzima ispraćala sve prikaze borbi i izvedene plesove.

Na samom kraju festivala, priređen je performans sa vatrom, članovi udruženja “Crveni Gavranovi” izveli su performans sa vatrom i ostavili publiku bez daha.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments