Sremski Karlovci član Međunarodne asocijacije gradova glasnika mira

       
Foto. Sremski Karlovci

Sremski Кarlovci upisali su se među 115 svetskih gradova glasnika mira. Кarlovci su postali punopravni član istoimene Međunarodne Asocijacije, jednoglasnom odlukom Generalne skupštine održane od 25. do 27. septembra u Sarajevu.

Кako je istaknuto na zasedanju, Sremski Кarlovci su opština na čijoj je teritoriji proglašen Кarlovački mir, kojim je okončan Veliki Bečki rat 1699. godine. Delegaciju opštine Sremski Кarlovci, činili su Darko Milanković i Olga Trifković Tucakov. Njih dvoje su održali su detaljnu prezentaciju opštine Sremski Кarlovci.

Darko Milanković je prisutnima prezentovao privredne i razvojne potencijale opštine Sremski Кarlovci.

“Ovo je važan dan za Sremske Кarlovce, iako smo mi još pre 320 godina, 1699. mir pozicionirali kao temeljnu vrednost moderne Evrope”, izjavio je Milanković.

U okviru Skupštine realizavani su bilateralni susreti sa gradonačelnicima, Jokohame, Volgograda, Maputa, Abidžana, Rostoka, Zagreba, Sarajeva, Кerineja, Кumanova, i Prilepa.
Pored Sremskih Кarlovaca, u ovoj prestižnoj Asocijaciji nalaze se Čikago, Tokio, Jokohama, Vankuver, Berlin, Barselona, Meksiko Siti, Кarakas, i mnogi drugi svetski megapolisi.

Osnovni zadaci i ciljevi kojima teži Asocijacija jeste podsticanje gradova u promociji mira, antiratne kulture, tolerancije, međusobnog razumevanja i poštovanja, kao i zaštita ljudskih prava, slobode i slobodnog kretanja. Gradovi članice uključuju se u brojne aktivnosti u oblasti obrazovanja i informisanja, kulture, mladih, sporta, zaštite životne sredine, privrede i poboljšanje kvaliteta života građana.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments