Sremski Karlovci član Međunarodne asocijacije gradova glasnika mira

       
Foto. Sremski Karlovci

Sremski Karlovci upisali su se među 115 svetskih gradova glasnika mira. Karlovci su postali punopravni član istoimene Međunarodne Asocijacije, jednoglasnom odlukom Generalne skupštine održane od 25. do 27. septembra u Sarajevu.

Kako je istaknuto na zasedanju, Sremski Karlovci su opština na čijoj je teritoriji proglašen Karlovački mir, kojim je okončan Veliki Bečki rat 1699. godine. Delegaciju opštine Sremski Karlovci, činili su Darko Milanković i Olga Trifković Tucakov. Njih dvoje su održali su detaljnu prezentaciju opštine Sremski Karlovci.

Darko Milanković je prisutnima prezentovao privredne i razvojne potencijale opštine Sremski Karlovci.

“Ovo je važan dan za Sremske Karlovce, iako smo mi još pre 320 godina, 1699. mir pozicionirali kao temeljnu vrednost moderne Evrope”, izjavio je Milanković.

U okviru Skupštine realizavani su bilateralni susreti sa gradonačelnicima, Jokohame, Volgograda, Maputa, Abidžana, Rostoka, Zagreba, Sarajeva, Kerineja, Kumanova, i Prilepa.
Pored Sremskih Karlovaca, u ovoj prestižnoj Asocijaciji nalaze se Čikago, Tokio, Jokohama, Vankuver, Berlin, Barselona, Meksiko Siti, Karakas, i mnogi drugi svetski megapolisi.

Osnovni zadaci i ciljevi kojima teži Asocijacija jeste podsticanje gradova u promociji mira, antiratne kulture, tolerancije, međusobnog razumevanja i poštovanja, kao i zaštita ljudskih prava, slobode i slobodnog kretanja. Gradovi članice uključuju se u brojne aktivnosti u oblasti obrazovanja i informisanja, kulture, mladih, sporta, zaštite životne sredine, privrede i poboljšanje kvaliteta života građana.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: