Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Sremski Karlovci će nakon usvajanja novog zakona moći brže da se razvijaju i lakše će moći da zaštite svoje kulturno nasleđe, rekao je povodom usvajanja novog Zakona o Sremskim Karlovcima, predsednik opštine Aleksandar Stojkečić.

-U Sremskim Karlovcima je zapisana istina o ličnostima i događajima koji su oblikovali i stvarali istoriju Srbije i Evrope. Ovde je očuvana srpska slobodarska tradicija. Sremski Karlovci su bili mesto iz kog se verom u slobodu i pravdu napajalo celo Srpstvo. Ovde su više od sedam decenija stolovali srpski patrijarsi. Ovde je održana Majska skupština. U centru Sremskih Karlovaca otvorena je najstarija gimnazija. U srcu našeg grada otvorena je najstarija bogoslovija. U centru našeg mesta je sedište stare patrijaršije. Ovde su školu pohađali najznamenitiji Srbi. Vuk Stefanović Karadžić, Sima Milutinović Sarajlija, Jovan Sterija Popović, Branko Radičević. U Sremskim Karlovcima su 1699, godine, potpisivanjem Karlovačkog mira postavljeni temelji moderne Evrope- kaže Stojkečić.

On naglašava da su razvoj kulturnog turzima, vinogradarstva, voćarstva, proizvodnja vina i zdrave hrane najvažniji segment razvoja Sremskih Karlovaca.

-Sremski Karlovci su vekovima bili prosvetni, kulturni i duhovni centar. Mesto susretanja istoka i zapada. Severa i juga. Novi Zakon o Sremskim Karlovcima omugućiće da našu slavnu prošlost ugradimo u temelje budućnosti. Novi Zakon će nam omogućiti da se brže razvijamo i stvoriti preduslove snažnije zaštite i promocije našeg kulturno-istorijskog nasleđa. Uveren sam da počinje nova, bolja era Sremskih Karlovaca – rekao je Stojkečić.

Novi Zakon o Sremskim Karlovcima usvojila je Skupština Srbije 20. maja 2021. godine na predlog Pokrajinske vlade. Stojkečić je istakao da su Sremski Karlovci deo investicionog programa “Srbija 2025” i da će uz podršku Vlade Srbije biti rešena sva najvažnija infrastrukturna pitanja na teritoriji opštine.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments