Studenti sa Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta Novi Sad, osvojili DRUGO mesto na internacionalnom takmičenju za IT studente “Devogame”, na kom je učestvovalo čak 1245 učesnika iz šest zemalja Evrope i Bliskog istoka.

Ovo je veliki uspeh naših studenata koji su još jednom pokazali da ne zaostaju za kolegama iz inostranstva.

Na četvrtom izdanju takmičenja Devogame okupilo se oko 1.245 učesnika iz šest zemalja Francuska, Nemačka, Holandija, Srbija, Bliski istok i Portugalija.

Više od 70 studenata inženjerskih fakulteta, poslovnih škola i internacionalnih univerziteta završilo je uspešno prvu etapu takmičenja nakon rešavanja virtuelne igre. Lokalno polufinale je u svakoj zemlji okupilo ukupno trideset ekipa, koje su imale zadatak da tehnološkim rešenjem odgovore na planetarnu katastrofu, sa ciljem da se spase čovečanstvo. Na kraju, šest ekipa je odabrano za finalno nadmetanje, koje je  održano u sedištu kompanije Devoteam u Parizu.

 

Ekipa FTN-a “SMS” drugo mesto je osvojio sa projektom „SISTEM ZA SPREČAVANJE POPLAVA“. Cilj njihovog projekta je saditi drveće, obrazovati društvo i podizati svest ljudi o rizicima od poplave. Uz pomoć tehnologije sistema DroneSeed biće zasađeno što više drveća, pri čemu će prioritet imati područja koja najčešće trpe poplave.  Tehnologija DroneSeed koristi dronove koji prevoze posude sa semenom i đubrivom. Dronovi detektuju najbolji teren na kojem se posude mogu izbaciti.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments