U Srpskom narodnom pozorištu ovog meseca, posetioci će moći da uživaju u dva vrhunska baleta: Grk Zorba i Romeo i Julija.

Grk Zorba, 17. januara, 19.00

Na početku nove godine baletsku publiku očekuje pravi spektakl, obnovljen prošle pozorišne sezone, Grk Zorba, u sredu, 17. januara na sceni „Jovan Đorđević“ s početkom u 19 časova.

Grk Zorba, balet inspirisan pričom Nikosa Kazancakisa o doživljajima Zorbe, muzički je moćno delo Mikisa Teodorakisa i s pravom se nalazi na repertoaru SNP-a kao jedinstven primer u slavnoj istoriji našeg pozorišta, jer je autor iz plemenih pobuda ustupio prava na izvođenje. Teodorakisova muzika je kombinacija posebnog umetničkog talenta, duboke ljubavi prema domovini i društvene svesti o civilizacijskom nasleđu.

Krajem decembra već su puštene u prodaju ulaznice za izvođenje 17. januara zbog velikog interesovanja publike. Koreograf i reditelj je Krunislav Simić, diriguje maestro Aleksandar Kojić, a u ulogama su Andrej Kolčeriu (Aleksis Zorba), Samjuel Bišop (Nik, pesnik), Olga Avramović (Madam Ortans), Marijana Ćurčija (Marina), David Gruoso (Pavlos) i učestvuju ansambl Baleta, Hor i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta i učenici Srednje Baletske škole iz Novog Sada.

Ulogom Marine u baletu Grk Zorba solistkinja Baleta Marijana Ćurčija obeležiće svoj jubilej – 20 godina umetničkog rada u SNP-u.

Romeo i Julija, 27. i 30. januara, 19.00

Krajem januara, kao pravi uvod u naredni mesec ljubavi, na repertoaru je priča o veronskim ljubavnicima: prvi put u sezoni balet će biti izveden u subotu, 27. januara, a drugo izvođenje u utorak, 30. januara na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova.

Balet Romeo i Julija, na Šekspirovu tragediju, komponovao je Sergej Prokofjev čija se muzika najbolje doživljava upravo u pozorištu, jer daje prelepu osnovu za koreografiju. Ovo uprizorenje o moćnom trajanju Ljubavi u nekom dalekom mogućem sazvežđu, delo je baletske klasike koje je bogato i maštovito razigrano zanimljivim scenskim uprizorenjima, poput upečatljivih scena mačevanja zavađenih strana, i duhovito i životno osmišljenim koreografskim detaljima. Režiju i koreografiju potpisuje Konstantin Kostjukov, diriguje maestro Aleksandar Kojić. U ulogama su prvaci i solisti Baleta, učestvuju ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Ulaznice su u prodaji po ceni od 200 dinara na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments