Foto: Pinkvilla

Gubitak kose ili alopecija je progresivno stanje koje ima različite oblike i uzroke. Najčešći tip gubitka kose je poznat kao androgena alopecija, i ona je nasledna. Ako se ne leči, gubitak kose obično napreduje tokom vremena. Istraživanja pokazuju da otprilike 80 miliona muškaraca i žena, samo u Sjedinjenim američkim državama, pati od gubitka i proređivanja kose.

Kako bi se usporilo i lečilo ovo multifaktorsko stanje neophodno je ispitati genetske i spoljne faktore. U te svrhe se u poslednje vreme lekari pribegavaju TrihoTest-u. Ovo je genetski test zasnovan na vrhunskoj tehnologiji DNK mikro nizova. Do sada je o uspešnosti ove analize publikovano više od 50 objavljenih studija.

Zahvaljujući analizama, lekarima se pružaju neprocenjive informacije koje su podrška za izradu plana lečenja za svakog pacijenta. Zahvaljujući TrihoTestu lekari su u mogućnosti da pacijentu ponude najsigurnije rešenje, ali i da utvrde tačan uzrok alopecije. TrihoTest analizira 13 gena i 48 genetskih varijacija koje su povezane sa alopecijom. A patentirani algoritam pruža personalizovano rešenje za lečenje koje podrazumevaju 175 miliona terapijskih alternativa.

Šta TrihoTest analizira?

Ovaj test analizira metabolizam prostaglandina koji se nalaze u većini tkiva i organa. Njih proizvode sve ćelije osim limfocita i izvedeni su iz enzimatskih masnih kiselina. Izuzetno su važni za funkcionisanje ljudskog organizma. Sinteza prostaglandina povećava se kao odgovor na nadražaje koji ometaju ćelijske membrane, poput hemijskih iritacija, infekcija ili mehaničke traume.

Testom se utvrđuje vrsta i stepen upalnih procesa, kao i androgeni efekti, vazodilatacija i cirkulacija krvi. Ova analiza sabira podatke u vezi sa sintezom kolagena, metabolizmom vitamina i minerala, ali i analizira metabolizam faktora rasta sličan insulinu.

Faktori koji uslovljavaju alopeciju su:

* Povećani nivo testosterona
* Hormonske promene
* Upala
* Cirkulacija krvi
* Nizak nivo vitamina i minerala
* Stres
* Zagađenje

Test je namenjen osobama koje imaju preduslov za gubitak kose, a uslovljeni su genetskom predispozicijom. Muškarcima i ženama koji su isprobali različite tretmane sa malo ili nimalo uspeha. Do sada su analizirane androgena alopecija, alopecija areata i telogenski efluvijum. TrihoTest pruža potpun izveštaj sa objašnjenjem genetskih karakteristika i njihovog odnosa sa lečenjem alopecije.

Terapija

Prilikom određivanja terapije sagledavaju se genetski faktori i životne navike poput, preciznije nivo stresa, emocionalno stanje pacijenta, eventualna terapija lekovima, bolesti, fizička aktivnost, pušenje… Na osnovu ovih faktotra i rezultata TrihoTesta, lekar određuje terapiju, tačnije određuje koje su to najefikasnije aktivne supstance, doza i oblik leka/preparata pacijentu.

Kako se radi test?

Lekar triholog uzima bris iz unutrašnjosti usta kako bi „došao“ do uzorak DNK. Zatim, pacijent treba da popuni upitnik kako bi se utvrdili brojne faktore životnog stila, uključujući starost, visinu, težinu i druga medicinska stanja osobe. Iz Srbije uzeti uzorci se šalju u Španiju na analizu, pa se rezultati čekaju nekoliko sedmica. Nakon tog perioda, lekar će dobiti detaljnu genetsku analizu i predloženu listu lekova koji bi se mogli koristiti u lečenju.

Kako je ovo potpuno personalizovani test, kao i svi koji se izvode iz tkiva i telesnih tečnosti, predložena terapija je isključivo za testiranu osobu. Uz predlog lekova dobija i lista potencijalnih komplementarnih vitamina koji se mogu uzimati.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments