Stanovnici sremske strane grada su gotovo dva dana bili bez vode usled havarije koja se desila na dovodniku profila f 900 na 150 metara od rezervoara Mišeluk, sa koga se taj deo i snabdeva vodom za piće.

Radnici JКP-a “Vodovod i kanalizacija” su, stigavši na teren, pokušavali da dođu do mesta pod zemljom gde je došlo do pucanja, međutim problem je bio u tome što su blizu cevovoda visokonaponski kablovi te je otklanjanje havarije u velikoj meri bilo otežano i usporeno. Naime, cevovod se nalazi na veoma velikoj dubini, od oko šest metara, tako da je trebalo uložiti mnogo truda da se uspostavi bezbedno gradilište, a većim delom radovi su izvođeni noću što je dodatno otežalo ceo posao.

S obzirom na to da je cevovod izgrađen davne 1985. godine, protokom vremena je došlo do korozije na spoljnom elementu, tačnije na cevnom spoju. Reč je o atipičnoj spojnici koju su radnici JКP-a „Vodovod i kanalizacija” pokušali da zamene pomoću materijala kojim raspolažemo, ali zbog specifičnosti same spojnice to se nije pokazalo kao adekvatno rešenje te je preduzeće moralo da uveze originalni deo iz inostranstva.

Važno je napomenuti da kada se dese havarije tolikih razmera postoji procedura po kojoj se radi, u smislu angažovanja velikog broja dobavljača, izvođača radova, podizvođača itd, pa samim tim i pored sveg truda i angažovanja zaposlenih desi se često da treba određeno vreme da se posao završi. Iako je razumljivo da je građanima na prvom mestu nastavak urednog vodosnabdevanja, moramo napomenuti da je nekada potrebno više vremena za sanaciju da bi sve bilo urađeno kako treba i kako se u budućnosti havarije ne bi iznova dešavale.

Ovo je bila samo jedna u nizu havarija koje se dešavaju usled dotrajalosti glavnih vodova, od kojih su neki stari i više od trideset godina. Suštinski, neophodna je sistematska zamena svih starih cevovoda, kako bi problemi u vodosnabdevanju bili trajno rešeni. JКP”Vodovod i kanalizacija“ rekonstruisalo je određeni deo mreže, na tome se i dalje radi, međutim celokupan proces je sistemski, vrlo kompleksan i potrebno je vreme za njegovu realizaciju jer ona zavisi od mnogo faktora. Podsećamo da je prošle godine rekonstruisan cevovod DN 800 iz 1963. godine u okviru Stare filter stanice, koji je ujedno bio i najstariji cevovod u sistemu. Tom zamenom osiguran je stabilniji sistem vodosnabdevanja u budućnosti, a stara pumpna stanica “Štrand“ postala je zlatna rezerva u distributivnom sistemu.

Službe JКP-a “Vodovod i kanalizacija“ trude se da distributivni sistem održe funkcionalnim iako se na dnevnom nivou dešava oko pet do šest havarija, kako manjih tako i većih razmera, što zahteva maksimalno angažovanje i ljudstva i mehanizacije te bismo ovom prilikom apelovali na naše korisnike da imaju strpljenja i razumevanja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments