Foto:Shutterstock
Mnogi vlasnici pasa i mačaka susreli su se sa pitanjem da li da se odluče na sterilizaciju i kastraciju, ili ipak ne. Postavljaju se pitanja da li je humano, koliko je sigurno, hoće li se ljubimac promeniti nakon zahvata i ono najvažnije, može li mu naškoditi.

Iz veterinarske ambulante “Dajmond pet” iz Novog Sada ističu da je sterilizacija apsolutno ispravna odluka vlasnika, jer se njom uspešno sprečavaju neželjeni graviditeti, lutanja životinja u fazi teranja i smanjuje se agresivnost. Takođe se umnogome umanjuje mogućnost pojave raznih hormonski uslovljenih bolesti kasnije u toku života (tumori, ciste, zapaljenski procesi…).

Iako vlasnici životinja često prerano ili prekasno posežu za sterilizacijom, veterinari tvrde da se ljubimac može sterilisati i pre prvih znakova teranja koji se mogu javiti u rasponu i od 6-12 meseci života i javlja se na svakih 6 meseci.

-Mnogi vlasnici sačekaju da prođe prvo teranje, pa nakon 2-3 meseca vršimo sterilizaciju. Životinja se može sterilisati i van ovih okvira, ali sterilizaciju u vreme samog teranja ne preporučujemo, osim ako nije iz nekog drugog ozbiljnijeg zdravstvenog problema indikovano da se ona ipak radi – ističu iz veterinarske ambulante.

BRZ POVRATAK SVAKODNEVNIM AKTIVNOSTIMA

Veterinari tvrde da sterilizacijom sam nagon izostaje, a životinja ipak nema svest o tome da joj nešto nedostaje. Nakon zahvata, vrlo brzo se vraća normalnom životu.

-Sam oporavak je relativno brz i lagan. Životinja već nakon 2 sata može da ide kući nakon sterilizacije, a vlasnici samo treba da vode računa o higijeni rane i da daju propisanu postoperativnu terapiju kod kuće narednih par dana. Samoj životinji treba uskratiti veću fizičku aktivnost u narednih 10-ak dana – pojašnjavaju iz ove veterinarske ambulante.

BESPLATNO ZA OVE LJUBIMCE

Cena sterilizacije u novosadskim veterinarskim amulantama kreće se u rasponu od 8.000 – 14.000 din u zavisnosti od težine životinje. Postoje i ambulanti koje ne naplaćuju ove zahvate, ukoliko je životinja mlađa od 6 meseci, a potencijalni vlasnik ju je našao na ulici i želi da je udomi. Preporuka je da se pre zahvata urade preoperativne analize krvi, dok su za starije životinje one čak i obavezne.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
26/09/2021 10:10

Usvojila sam lutalucu ove godine u martu.Posto mi je receno da imam pravo na besplatnu sterilizaciju i vakcinu protiv besnila to sam i iskoristila. Sto se tice same sterilizacije kad sam je odvela nisu je ni pregledali odmah joj dali anesteziju. Da bi se uspostavilo da je vec sterilisana.Tako da sam dzaba kuce mucila.A nije bila cipovana bila je zapustena sa puno krpelja i buva. Obratite paznju ako usvajate kuce da mozda vec nije uradjena sterilizacija. Ne znam kako, ali na svom primeru sam imala slucaj. To je propust veterinara koji kada je obrijao i krenuo sa zahvatom video oziljak… Učitaj još »