Stručno tumačenje izložbe ”Kroz objektiv: Galerija, umetnost, publika” večeras u Galeriji Matice srpske

       

U petak, 25. maja u 19 sati, u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, biće održano stručno tumačenje izložbe ’’Kroz objektiv: Galerija, umetnost, publika’’. Publiku će kroz izložbu voditi autor fotografija Predrag Uzelac. 

Glavni deo izložbe ’’Kroz objektiv: Galerija, umetnost, publika’’ čine fotografski portreti nastali pred umetničkim delima iz kolekcije Galerije Matice srpske, izvedeni u staroj fotografskoj tehnici mokrog kolodijuma. Autor ovih portreta je Predrag Uzelac, profesionalni fotograf i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Kao dugogodišnji saradnik Galerije, koji dobro poznaje i prostor izložbenih sala i umetnička dela, Uzelac je pronašao sponu između portretisanih i odabranih slika i stvorio svojstvenu likovnost u odnosima čovek–umetnost–prostor. Svojim zrelim umetničkim pristupom i dobrim poznavanjem kako stare, tako i savremene tehnike fotografije, izloženim radovima udahnuo je snažnu umetničku dimenziju.

Kako je za autora izgledao ovaj proces i koja sve pitanja iskrsavaju za umetnika prilikom stvaranja psiholoških portreta, posetioci će imati prilike da čuju tokom vođenja kroz izložbu.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: