Upriličen je svečani doček u Gradskoj kući u Novom Sadu, za studente Pedagoške akademije Ciriškog univerziteta, kao i njihove profesore.

Ovi studenti su učesnici projekta Studijski boravak studenta u Srbiji i Crnoj Gori. Osnovni cilj tog projekta je da se studenti upoznaju sa kulturom, običajima i obrazovnim sistemom u ovom delu Evrope, a kako je OŠ “Petefi Šandor” jedan od partnera u ovom projektu, prijemu je prisustvovao i direktor škole Zoltan Arđelan, kao i gradonačelnik Miloš Vučević.

“Sa zadovoljstvom sam prihvatio predlog da studenti i profesori Ciriškog Univerziteta posete Gradsku kuću, a posebno zbog toga što dolaze u Novi Sad već sedmi put, a to je znak dobre saradnje. Oni obilaze škole u gradu i prigradskim naseljima i upoznaju se sa nastavom, ali borave i u porodicama učenika naših škola i dobijaju kompletnu sociološku sliku našeg društva. To je divna prilika da se pokažemo u dobrom svetlu, jer imamo uređene škole sa dobrim programima rada, ali smo i pristojni i dobri ljudi, i nismo strašni kako su nas nažalost poslednjih decenija prikazivali u određenim zapadnim medijima. Siguran sam da će ponovo doći i da će nove generacije moći da se upoznaju sa našim gradom i državom, a uveren sam da su oni najbolji ambasadori, jer je živa reč najbolja reklama”, naglasio je gradonačelnik Vučević.

Direktor OŠ “Petefi Šandor” Zoltan Arđelan rekao je da je Projekat značajan i za školu, i za grad, ali i za našu državu.

“Studenti se vraćaju prezadovoljni iz našeg grada, i od početka Projekta već ima blizu 300 studenta koji su počeli da rade kao nastavnici, učitelji i profesori, i koji pronose dobar glas o nama. Ideja projekta i jeste bila da se eliminišu predrasude, a ovo upoznavanje sa kulturom, školskim i političkim sistemom šalje lepu sliku o onome što imaju priliku da ovde dožive i vide”,  kazao je Arđelan.

Profesor Pedagoške akademije Ciriškog Univerziteta Radmila Milović-Blikenstorfer kaže da su se odlučili za Novi Sad zbog zajedničke karakteristike koju imaju Vojvodina i Švajcarska, a to je multikulturalnost.

“U Švajcarskoj živi preko 200 000 Srba, i važno nam je bilo da studenti iz te zemlje upoznaju ovu kulturu i steknu ispravnu predstavu o ljudima”, istakla je Radmila Milović-Blikenstorfer. Studentkinja Nikolina Jajić, koja je rođena u Švajcarskoj, a poreklom je iz Srbije, kaže da su i ona i njene kolege oduševljeni Novim Sadom i Srbijom, i da se osećaju kao kod kuće.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments