Foto: GE Veluson Club

Oko 400 studenata završnih godina Medicinskog fakulteta u Beogradu prijavilo se da volontira u bolnicama i domovima zdravlja i tako pomogne zdravstvenom sistemu Srbije u borbi sa virusom korona.

Kako saznaje Tanjug očekuje se da će “dobrovoljci” već do kraja ove nedelje biti raspoređeni u zdravstvenim ustanova i oni će uglavnom raditi na administrativnim poslovima u kovid i non kovid sistemu, ali da neće ulaziti u crvenu zonu.Na taj način će osloboditi “papirologije” lekare i medicinske sestre koji se u potpunosti mogu posvetiti lečenju pacijenata.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. Nebojša Lalić kaže da spiskovi još nisu konačni i da je inivijativa potekla od samih studenata.

“Studenti ne mogu da direktno učestvuju u procesu dijagnostike i lečenja, ali mogu da pomognu. Drago nam je da se duh održao, duh potrebe za angažovanjem u svemu što nosi lekarska profesija”, rekao je Lalić za Tanjug.

On je naveo da su se studenti od prvog dana epidemije virusa korona prijavljivali za rad u kol centrima koje je osnovao Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, gde su informisali građane o virusu, kako da se zaštite.

Student prodekan Medicinskog fakulteta Đurđa Rafailović kaže da su se studenti za volontiranje prijavljivali preko Studentskog parlamenta i da žele da doprinesu u borbi protiv virusa korona na bilo koji način.

U Institutu za epidemiologiju jedna grupa akademaca već je prošla obuku o pravilnom korištenju zaštitne opreme.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments